Ukrajinska vojska: Rusija kod Kupjanska dovela 100.000 ljudi i više od 900 tenkova

Ilustracija: EPA

Rusija je na dijelu fronta između gradova Liman i Kupjansk "koncentrirala više od 100.000 ljudi, više od 900 tenkova, više od 555 topničkih sustava, 370 MLRS-ova" rekao je glasnogovornik Istočnog vojnog zapovjedništva Ukrajine Serhij Čerevatji, prenose ukrajinski mediji.

Kupjansk je oslobođen u iznenadnoj ukrajinskoj protuofenzivi u Harkivskoj oblasti u rujnu prošle godine, dok je Liman, u Donjeckoj oblasti, oslobođen samo nekoliko tjedana kasnije.

Prema Glavnom stožeru oružanih snaga Ukrajine, Rusija "i dalje usmjerava svoje glavne napore na osovine Kupjansk, Liman, Bahmut, Avdivka i Marinka", a teške borbe se nastavljaju.

General: Rusi kreću u ofenzivu

General pukovnik Oleksandr Sirskij, zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, danas je također izvijestio da su ruske snage u ofenzivi u smjeru Kupjanska.

Sirskij je posjetio zapovjednike jedinica na frontu kako bi prilagodio planove s obzirom na teške uvjete. Također je nizu vojnika uručio priznanja.

Rusija pokušava zauzeti područje Kupjanska i "nastaviti ofenzivu u dubinu naših borbenih formacija", rekao je Sirskij.

Istodobno je rekao da Rusija premješta dodatne trupe u područje oko Bahmuta kako bi pokušala spriječiti napredovanje ukrajinskih snaga.

Bahmut je jedno od područja u kojima je Ukrajina pokušavala napredovati tijekom protuofenzive koja je započela oko 5. lipnja.

Pročitajte više