Glasnogovornik vlade: Je li Plenković zamjerio Mariću? Ha, gledajte

Foto: N1

GLASNOGOVORNIK vlade Marko Milić bio je gost Studija uživo N1 u kojem je komentirao ostavku ministra financija Zdravka Marića.

Zašto Marić odlazi?

"Točno je da odlazi, on je o tome obavijestio premijera Plenkovića prije nekoliko tjedana. Danas je obavijestio i kolege u vladi. Imao je i pred kolegama u vladi emotivan istup, rekao je da je ovo teška odluka. Što se tiče razloga i okolnosti odlaska, on će sutra biti dostupan medijima. Vlada je živo, dinamično tijelo, mora nastaviti raditi kao i do sad. Premijer nije oklijevao, brzo je našao zamjenu. To će biti Marko Primorac, čija je ekspertiza baš u dijelu javnih financija. On je poruka stabilnosti i kontinuiteta. Proces ćemo dovršiti do kraja ovog zasjedanja sabora", rekao je. 

O razlozima ostavke

Je li rekao Plenkoviću razloge za odlazak?

"Gledajte, moja bi poruka svima bila da spustimo loptu. Nemojmo stvarati paniku i generirati kaos. Stvaranje kaosa je nešto što mi nikada nismo radili, to je moja poruka dežurnim katastrofičarima", kaže.

Ponovno je upitan o razlozima.

"On je obavijestio premijera, danas je obavijestio i ministre. On je na neki način posao obavio do kraja. Nije premijeru rekao kamo ide, nije rekao ni kolegama. On će više o tome reći sutra kad će biti pred medijima. Zahvalni smo na doprinosu, Zdravko je naš kolega i prijatelj, vlada ide dalje. Neće biti kataklizmička jesen", kaže. 

Osvrnuo se na oporbu i na traženje izbora. 

"Oni se moraju moliti bogu da ne idemo na izbore, u kakvom su stanju oni. Ali mi nismo kao oni, mi se tako ne ponašamo", rekao je.

"Nemojte stvarati histeriju i kaos", ponovio je.

Govorio je o kandidatu za novog ministra Ivanu Primorcu.

"On ima impresivan CV za svoje godine. Generacijski se uklapa u vladu kakvu gradi premijer Plenković", kazao je. Kaže da je Ćorić bio jako dobar ministar i da je postizao ciljeve te da je i on otišao na svoju inicijativu.

Je li Plenković zamjerio Mariću? "Ha, gledajte..."

Je li Plenković zamjerio Mariću?

"Pa, gledajte... Oni su razgovarali. Ha, gledajte, ministar Marić je na svoju inicijativu najavio odlazak. Premijer se vrlo brzo ", rekao je.

I dalje nije želio odgovoriti na pitanje može li se reći da nije bilo zamjeranje.

"On je donio svoju odluku i mi je poštujemo", rekao je. 

Upitan je za cijepljenje preko reda budućeg ministra Primorca i njegove supruge.

"Ne bih baš rekao da se progurao, ima obiteljskih razloga. Bit će ga prilike pitati ako je to baš takav problem s vremenskim odmakom govoriti o tome", rekao je.

"Nismo mi to pustili, premijer je htio obavijestiti stranačke kolege i koalicijske partnere. Arbitražni postupak je odbio veći dio zahtjeva MOL-a, ali mogu potvrditi da je odštetni zahtjev na kraju 184 milijuna dolara", kazao je. Kazao je da je iznos koji će Hrvatska trebati platiti nešto viša od 200 milijuna dolara.

"Budimo realni, nije Karamarko otišao iz vlade zbog MOL-a i arbitraže", rekao je.

"Para ima i bit će"

"Para ima i bit će kad se gleda sve, kakvu smo financijsku polugu osigurali za iduće desetljeće kad se gledaju EU sredstva, sredstva za oporavak... Radimo sve da zaštitimo standard građana", rekao je.

"Puno smo napravili, ali vlada nije jedini akter na tržištu. Neke mjere zahtijevaju i solidarnost i nekih drugih aktera. Što se tiče malih distributera, pratimo situaciju, u kontaktu smo s Ministarstvom. Oni ne najavljuju zatvaranje zbog krajnjeg egzistencijalnog razloga, ovo je metoda pritiska. Ja mislim da ona nije potrebna. Ovo je privremena mjera, traje još 10 dana. Jučer je nafta jako pala, uvjeravaju me da smo došli na razinu otprilike ovoga što smo fiksirali. Ovo što smo donijeli im jamči da neće propasti", rekao je. 

"Milanović se uporno pokušava predstaviti kao predvodnik oporbe u rušenju HDZ-a. Redovito kad je suočen s argumentima pribjegava vrijeđanju. Rekao je premijer da mi ne komentiramo njegovu obitelj, nećemo biti kao on. Inspekcija će vidjeti za pismo prve dame", rekao je.

"Imamo danas inicijativu za Beroša i Grlića, to će biti odbijeno", rekao je. "Mislim da njima izbori nisu u interesu", dodao je još o oporbi. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više