Glasnović i Alić se na Praznik rada u Jasenovcu slikali kod ploče s ustaškim pozdravom

Foto: K. Barić

JUČER, prvog svibnja, održana je komemoracija za sve žrtve logora Jasenovac stradale nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Na komemoraciji su, između ostalih, sudjelovali saborski zastupnik Željko Glasnović i ekstremni desničar Božidar Alić. Prisustvovali su i predstavnici Hrvatske čiste stranke prava iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine te bivši predsjednik HVIDR-e Grada Zagreba Ivan Pandža.

Ekstremni desničari

Podsjetimo, Alić je glumac poznat po brojnim ekstremno desničarskim ispadima, među njima je i onaj kad je na svojem Facebook profilu objavio snimku svojeg sina kako izgovara "Za dom spremni". Tada se oglasila i pravobraniteljica za djecu.

>> Alić objavio snimku sina kako recitira "Za dom spremni"

Prije toga, osim poziranja sa šahovnicom na prsima ispred crkve u 21. stoljeću i urlanja "Bez lustracije nema Croatie", Alić je došao u fokus javnosti neumjesnim izjavama iz izbornog stožera Kolidne Grabar Kitarović za vrijeme proteklih predsjedničkih izbora.

"Dobro večer Hrvatice i Hrvati. Moja potpora gospođi Kolindi Grabar Kitarović jer sam dragovoljac Domovinskog rata, Hrvat i katolik i Bogu hvala da je pobijedila gospođa Kolinda Grabar Kitarović protiv ove udbaške, srbofilske i četničke struje. Živjeli", poručio je Alić tada.

>> Kako je Božidar Alić glumačku karijeru oživio ulogom desničarskog klauna

Što se tiče Glasnovića, teško je i nabrojati sve njegove ispade. Od napada na studente Filozofskog, kad ih je nazivao "podivljalim titojugendom i boljševičkim sotonistima" i pozivanja da se s njima obračuna pendrekom i suzavcem, do nebrojenih ispada u Hrvatskom saboru.

"Jasenovački mit"

Izrekli su molitvu, položili cvijeće i zapalili svijeće.

Povjesničar Stipo Pilić je upozorio na "politikansku zlouporabu jasenovačkog mita i izmišljenih podataka koji nemaju nikakvo povijesno utemeljenje".

Nakon toga, fotografirali su se kraj spomen-ploče s ustaškim pozdravom. Alić je pozirao sa šahovnicom s prvim bijelim poljem, a Glasnović je ispred spomen-ploče s ustaškim pozdravom razvukao zastavu Hrvatske čiste stranke prava.



Svi uzvanici su nakon komemoracije i poziranja pred HOS-ovom pločom otišli na svečanu misu u Župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Jasenovcu.

Pročitajte više