Glavašević za Index: Imamo državnog tajnika za obrazovanje koji diskriminira djecu - sramota

Foto: FAH

NAKON današnjeg skandaloznog istupa državnog tajnika za obrazovanje Matka Glunčića, koji je konstatirao kako su rezultati hrvatskih učenika na PISA testovima loša jer su "u statistiku ušla i djeca s posebnim potrebama i nacionalne manjine", pojavio se niz žestokih reakcija.

> Državni tajnik o lošim rezultatima: "U statistiku su ušla i djeca s posebnim potrebama te nacionalne manjine"

> Pupovac: Po Glunčićevim šovinističkim kriterijima, Hawking i Tesla ne bi bili ono što jesu

Index se za komentar obratio i članu Predsjedništva SDP-a i saborskom zastupniku Bojanu Glavaševiću.

"Ono što ja mogu reći o tome je da je PISA test zapravo pokazao stvari na koje je SDP-ova vlada upućivala i ranije. To je test orijentiran na uporabu znanja u realnim okolnostima, na primjenu znanja, a hrvatski obrazovni sustav - uz sve vrline koje ima, ima i mane. Mana je to da učenici uče stvari koje je nekad teško povezati sa stvarnim životom, pa je PISA test to i detektirao.

SDP-ova vlada je pokrenula još davno proceduru kojom bi se to moglo liječiti, taj postupak se zvao kurikularna reforma, Plenkovićeva vlada je već druga koja je zaustavila tu reformu. S ministrom Barišićem, za kojeg postoje ozbiljne sumnje da je plagirao svoj znanstveni rad, a sada vidimo i da ima državnog tajnika koji diskriminira djecu po tome jesu li osobe s invaliditetom ili nacionalna manjina...

Kad se uzme u obzir koliko je Plenković odredio sredstava za obrazovanje i znanost u državnom proračunu, jasno je da su interesi ove vlade da građani RH budu što lošije obrazovani i što manje informirani. Tako da budu što manje usporedivi po pozitivnim stvarima s drugim građanima i građankama Europske unije. Sramota", rekao je Glavašević za Index.

Pročitajte više