Glavna državna odvjetnica suspendirala Jelenića jer joj ne želi reći tko su masoni

Foto: Patrik Maček (Pixsell), 123rf

DRAŽEN JELENIĆ, bivši glavni državni odvjetnik koji je morao podnijeti ostavku nakon niza reakcija na njegovo članstvo u masonskoj udruzi, od nedavno je suspendiran s dužnosti zamjenika glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek. Prije nekoliko dana DORH je objavio kako je Jelenić privremeno suspendiran, i to zbog toga što "nanosi štetu ugledu državnog odvjetništva".

Kako doznaju Index istrage, glavna državna odvjetnica optužila je Jelenića da i danas štiti identitete slobodnih zidara, a donosimo i žalbu bivšeg glavnog državnog odvjetnika Jelenića na odluku o suspenziji.

>> Suspendiran mason Dražen Jelenić, zamjenik glavne državne odvjetnice

Jelenić je nakon odluke o suspenziji zatražio izuzeće članova Državnoodvjetničkog vijeća koje je donijelo tu odluku jer mu, između ostalog, tijekom postupka nije omogućeno očitovanje na optužbe. Isto tako žestoko je kritizirao aktualnu glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj-Šipek koja ga je prijavila da je "izigrao povjerenje svojih kolega" te da štiti identitete slobodnih zidara.

No krenimo redom.

Nakon ultimatuma vlade Jelenić podnio ostavku

U veljači prošle godine glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić bio je prisiljen dati ostavku zbog članstva u masonskoj loži pod vodstvom Nikice Gabrića. Jelenić je, naime, od 08. ožujka 2018. godine do 13. listopada te iste godine bio član udruge Veliki Orijent Hrvatske.

>> Glavni državni odvjetnik podnio ostavku zbog masona

Jelenić je tada tvrdio da je Nikica Gabrić pokušao utjecati na tijek predistrage protiv troje novinara tjednika 7Dnevno koji su navodno ucjenjivali tog liječnika, tražeći od njega 200.000 kuna kako ne bi objavili fotografije ceremonije masonske lože kojoj on pripada. Gabrić je s druge strane priznao da je vodio udrugu građana Veliki Orijent Hrvatske, no isto tako tvrdio je da Jelenić laže te da je upravo Jelenić od njega tražio uslugu. Jelenić je nakon svega podnio ostavku.

Dio iz Jelenićeve žalbe na odluku o suspenziji u dijelu optužbi glavne državne odvjetnice da skriva identitete slobodnih zidara

"Ovih dana su se u javnosti pojavile insinuacije vezano za moje članstvo u masonskoj udruzi. To članstvo u zakonitoj udruzi ni na koji način nije utjecalo na obnašanje moje dužnosti, no te su objede do takve mjere opteretile daljnje obnašanje dužnosti Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske da je ono praktički postalo nemoguće", napisao je Jelenić u svojoj ostavci uz dodatak da s dužnosti odlaze "mirne i čiste savjesti".

Hrvoj-Šipek jasno je istaknula svoja izrazito konzervativna stajališta

Jelenić je od početka tvrdio da članstvom u udruzi nije naštetio ugledu Državnog odvjetništva jer je svoj posao, kako je naglašavao, "radio zakonito i isključivo po zakonu". Izjavio je da se radi o zakonito osnovanoj udruzi koja se zalaže za boljitak u društvu. Na ostavku se odlučio nakon što se sastao uži kabinet vlade, a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio kako će vlada smijeniti Jelenića ako on sam ne podnese ostavku. Isto je potvrdio i premijer Andrej Plenković koji je praktički dao ultimatum Jeleniću - neka sam podnese ostavku ili će ga smijeniti vlada.

>> Iz kojeg stoljeća je žena koja će preuzeti Državno odvjetništvo?

Umjesto Jelenića izabrana je Zlata Hrvoj-Šipek koja je kao buduće prioritete DORH-a označila obiteljsko nasilje, nasilje nad djecom te kaznena djela počinjena na štetu okoliša i zdravlja. Nasljednica Dražena Jelenića tijekom izbornog postupka točno je znala kome se treba svidjeti - HDZ-ovoj saborskoj većini. U svojem programu je propustila spomenuti borbu protiv političke korupcije, ali se zato sjetila napomenuti da joj je otac bio domobran i da je prošao tzv. Križni put, što je inače jedna od blasfemičnijih formulacija u hrvatskom javnom prostoru jer se Isusa Krista izjednačava s vojnicima koji su se borili na Hitlerovoj strani u Drugom svjetskom ratu.

>> Objavljujemo što stoji u programu žene koju HDZ želi na čelu DORH-a

Isto tako, u svom predstavljanju u saboru Hrvoj-Šipek je naglasila kako je "uloga žene u društvu da rađa i odgaja djecu" i da "žene moraju biti svjesne sebe i imati samopoštovanje".

Jelenić je nakon ostavke postavljen na mjesto zamjenika glavne državne odvjetnice.

Godinu dana nakon afere Jelenića žele izbaciti iz DORH-a

Gotovo godinu dana nakon tih događaja glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek podnijela je zahtjev Državnoodvjetničkom vijeću za pokretanje stegovnog postupka protiv Jelenića zbog osnovane sumnje da je počinio stegovno djelo ponašanjem suprotnim načelima Etičkog kodeksa državnih odvjetnika i zamjenika državnih odvjetnika, kojim se nanosi šteta ugledu državnog odvjetništva.

>> Plenković: Šaljemo prijedlog za razrješenjem Jelenića, povjerenje je narušeno

Hrvoj-Šipek predložila je izricanje stegovne kazne razrješenja s dužnosti te zahtijevala privremeno udaljenje dužnosnika od obavljanja dužnosti. Glavna državna odvjetnica predložila je Jelenićevu suspenziju do okončanja spora ne samo zbog "izigravanja povjerenja kolega" nego i zbog toga što Jelenić i "danas štiti identitet članova udruga slobodnih zidara". Po glavnoj državnoj odvjetnici rad Jelenića u DORH-u zbog toga "nije moguć".

Prije tri tjedna, točnije 6. travnja, Državnoodvjetničko vijeće u sastavu Darko Klier, Elizabeta Ivičević Karas i Snježana Frković donijelo je odluku o suspenziji Jelenića.

Jelenić štiti identitete slobodnih zidara?!

Državnoodvjetničko vijeće zaključilo je da je mjera privremenog udaljenja razmjerna i opravdana budući da bi daljnje obavljanje državnoodvjetničke dužnosti dovelo u pitanje uredno funkcioniranje Državnog odvjetništva Republike Hrvatske kao samostalnog i neovisnog pravosudnog tijela.

Kako doznaje Index, Jelenić je sada zatražio izuzeće članova Vijeća. Jelenić smatra da se odlukom Vijeća prejudicira njegova odgovornost. No najbitnijim se čini da u tom postupku Jelenić nije imao mogućnosti očitovanja na optužbe, odnosno na zahtjev koji je protiv njega podnijela glavna državna odvjetnica Hrvoj-Šipek, što je zbilja neuobičajen postupak.  

Dio iz Jelenićeve žalbe na odluku o suspenziji po zahtjevu glavne državne odvjetnice

Isto tako Jelenić u svojoj žalbi na odluku Državnoodvjetničkog vijeća o vlastitoj suspenziji tvrdi i da glavna državna odvjetnica nije ni mogla podnijeti zahtjev za njegovom suspenzijom, već to rade druga tijela. Jelenić naglašava kako ne postoji nikakav postupak u kojem ga je netko unutar DORH-a pozvao na otkrivanje identiteta slobodnih zidara te naglašava kako je iz udruge izašao još u listopadu 2018. godine.

>> USKOK oslobodio Borgovce, obrazloženje im je puno rupa, ali i laži

Podsjetimo kako je mandat Dražena Jelenića na čelu DORH-a trajao nešto manje od dvije godine te se nije istaknuo nečim posebnim, osim ako u to ne računamo veliku popustljivost prema političarima od Milijana Brkića do Martine Dalić.

Upravo u njegovom mandatu dogodila se jedna od najbržih istraga ikada, kada je u svega 3 tjedna odbačena prijava o kriminalu vezana za aferu Hotmail i postojanje tajne vladine skupine Borg.


 

 

Žalba by Index.hr on Scribd

Pročitajte više