Glavna skupština UN potvrđuje suverenitet Palestinaca

SAD i Izrael odbacili su u četvrtak u sjedištu Ujedinjenih naroda rezoluciju koju je velikom većinom odobrila Opća skupština, a kojom se potvrđuje suverenitet Palestinaca na njihovu teritoriju.

Skupština je sa 140 glasova nasuprot šest izglasala rezoluciju kojom se ustanovljuje da "palestinski narod ima pravo na samoodređenje i suverenitet na svojem teritoriju".

Tekst je izazvao protivljenje šest zemalja, a među njima su Izrael, SAD, Marshallovo otočje te 11 neopredijeljenih, među kojima su Australija, Kostarika, Gvatemala, Honduras, Nikaragva, Peru, Dominikanska Republika, Srbija i Crna Gora.

Rezolucijom se tvrdi također da status palestinskog okupiranog područja, uključujući istočni Jeruzalem, ostaje status vojne okupacije.

Njome se izriče da "Izrael, okupatorska sila, ima samo zadaće i obveze koje pripadaju okupatorskoj sili prema Ženevskoj i haškoj konvenciji".

Rezolucija Opće skupštine UN-a, za razliku od rezolucije Vijeća sigurnosti, nema snagu zakona već predstavlja volju međunarodne zajednice.

(Hina) xbnš yrt

Pročitajte više