AfD usred skandala. Čelnik stranke kritizirao krajnju desnicu u Francuskoj i Italiji

Foto: EPA

Vođa skandalima pogođene krajnje desne stranke Alternativa za Njemačku (AfD) danas je napao srodne stranke u Francuskoj i Italiji nakon što je njegova izbačena iz krajnje desne grupacije u Europskom parlamentu. AfD je ovog tjedna izbačen iz kluba Identitet i demokracija (ID), saveza populističkih desničarskih stranaka u Europskom parlamentu, što predstavlja udarac za stranku uoči europskih izbora u lipnju.

Jedan od dvoje vođa AfD-a Tino Chrupalla je kritizirao krajnje desnu stranku političarke Marine Le Pen u Francuskoj i talijansku premijerku Giorgiu Meloni. Kazao je da im neće dopustiti da utječu na politike AfD-a. Nacionalno okupljanje Marine Le Pen je dio ID-a. Stranka se brzo počela distancirati od AfD-a nakon što je njegov kandidat za europske izbore Maximilian Krah rekao da nisu svi članovi SS-a bili kriminalci.

"Meloni je počela zagovarati više migracija"

Schutzstaffel (SS) je bila paravojna organizacija Nacističke stranke Adolfa Hitlera. Krahovi komentari su ranije ovog mjeseca objavljeni u talijanskim medijima.

Chrupalla je Meloni, jednu od najmoćnijih političarki europske krajnje desnice, opisao kao zapravo umjerenu političarku koja provodi politike Bruxellesa. Tvrdi da je Meloni, otkako je stupila na dužnost 2022., počela zagovarati više migracija i slanje oružja Ukrajini.

"Za nas su njemački interesi uvijek na prvom mjestu"

"Melonizacija se nama neće dogoditi", rekao je Chrupalla na stranačkoj skupštini u gradu Glauchauu na istoku Njemačke. AfD neće saviti kičmu kako bi bio prihvatljiviji drugima. "Za nas su njemački interesi uvijek na prvom mjestu", poručio je.

Osim komentara o SS-u, mediji su pisali o Krahovim vezama s Rusijom, a jedan je njegov bivši pomoćnik prošlog mjeseca uhićen zbog sumnje da je špijunirao za Kinu.

Pročitajte više