Glavni američki zapovjednik: Ruska invazija na Ukrajinu bila bi užasavajuća

ZAPOVJEDNIK američke vojske, general Mark Milley, rekao je da bi ruska invazija na Ukrajinu bila "nešto užasno" i da bi moglo doći do značajnog broja žrtava.

Kazao je da je pozicioniranje 100.000 ruskih vojnika u blizini ukrajinske granice najveće takvo okupljanje od hladnog rata. S druge strane, američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je da se sukob još uvijek može izbjeći diplomatskim pristupom.

General Milley je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Pentagonu upozorio da razmjer ruskih snaga u blizini granice s Ukrajinom znači da će napad imati teške posljedice.

"Ako bi krenula invazija na Ukrajinu, to bi bio vrlo značajan potez i došlo bi do velikog broja žrtava. Sukobi u gustim urbanim područjima bili bi nešto užasno, bili bi strašni", kazao je Milley.

"Sukob se može izbjeći"

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je da SAD namjerava pružiti pomoć Ukrajini, uključujući slanje veće količine oružja, piše BBC.

"Sukob se još uvijek može izbjeći. Još ima vremena i prostora za diplomaciju", rekao je Austin, pozvavši ruskog predsjednika Vladimira Putina da smiri situaciju.

"Nema razloga da ova situacija preraste u sukob. On može narediti povlačenje svojih postrojba", dodao je.

Američki predsjednik Joe Biden kazao je u petak kako će poslati u istočnu Europu poslati manji broj vojnika kako bi se osnažila prisutnost NATO-a u regiji. Nije precizirao gdje će oni biti locirani ni kada će stići na svoje odredište.

Ranije ovog tjedna Pentagon je rekao da je 8500 vojnika stavljeno u punu pripravnost i da su spremni za raspoređivanje u kratkom roku.

SAD nije pristao na glavni zahtjev Rusije da NATO ne prihvati ulazak Ukrajine u taj vojni savez. Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Zapad da ignorira ruske sigurnosne zahtjeve.

Pročitajte više

 

Pročitajte više