KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Glavni državni inspektore Mikuliću, hitno zatvorite zagrebačke bolnice i fakultete

Foto: Index, Pixsell

GLAVNI državni inspektore Andrija Mikuliću, pozivamo vas da po istom modelu kako ste zatvorili restoran Tekka, jer eto nije ispunjavao sve uvjete, hitno zatvorite zagrebačke bolnice koje su postavile šatorska naselja za potencijalno oboljele te onu pod čijom nadležnošću su kreveti u sportskoj dvorani Arena.

Ne moramo vam valjda objašnjavati kako šatori ne ispunjavaju sve građevinske uvjete, a da jedna Arena sigurno nema sve sukladno normativima za smještaj bolesnika. Gdje je uopće rješenje o novoj djelatnosti? A potom krenite u zatvaranje škola i fakulteta, jer prema onome što je lako dostupno online, hrpa nastavnika koji rade iz kuće ne ispunjavaju uvjete iz Pravilnika o radu s računalom.

Zatvoriti restoran zbog pogrešnog korištenja stola?

Zatvoriti u ovim uvjetima restoran zato što je koristio jedan stol za preuzimanje hrane onih koji su istu naručili manje-više je jednako kao zatvoriti fakultet jer svi nastavnici iz kuće ne rade u odgovarajućem propisanom stolcu. Ili bolnicu jer je dio bolesnika (srećom, nije trebalo) namjeravala smjestiti u šatore ili sportsku dvoranu.

Glavni državni inspektor izjavljuje: "Ovdje se nije radilo o zatvaranju zbog dostave hrane, nego jer je netko postavio stol na javnu prometnu površinu, a to nije smio. Znate za što služi javna prometna površina."

>> HDZ-ov glavni državni inspektor o zatvaranju Tekke: Stol mora biti propisan

Kao prvo, što se javne prometne površine tiče, zar za to nisu nadležni (i to prilično efikasni) komunalni redari? Posebno u Zagrebu? Drugo, kakva je to mjera? Zatvoriti objekt? Poslati ljude koji pokušavaju u ovoj enormno teškoj situaciji zaraditi za sebe i za druge, dakle plaćaju porez (račun je uredno izdan kako piše inspektor), kući?

Naravno, neki će reći da je inspektor formalno u pravu. Dakle, postoji nešto što se zove Pravilnik o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata gdje je navedeno što točno objekt koje kategorije mora imati. Kada to sve ispunite, tražite da nadležno tijelo utvrdi da ste ispunili sve uvjete i dobivate Rješenje o minimalnim uvjetima. Sve jasno za sada?

Tko uopće u ovakvim uvjetima može tražiti dopunu rješenja o djelatnosti?

Međutim, došla su vremena koja su došla i jedini način rada restorana je ili dostava ili da sami dođete po hranu, ono što bi zvali drive-in. Međutim, praktično nitko osim McDonald'sa i par sličnih objekata nema sukladno propisima uređenu drive-in uslugu. I jasno je da nema – to traži i prilagodbu objekta, ali promet oko objekta nešto je što se i u idealnim slučajevima rješava mjesecima.

Stoga Ministarstvo turizma na pitanje: "Mogu li ugostiteljski objekti pripremati hranu koju će naručitelj osobno preuzeti u ugostiteljskom objektu ili neposrednoj blizini ugostiteljskog objekta poštujući sve protuepidemijske mjere (…)?" odgovara vrlo jasno: "Naručitelj može pripremljenu hranu i piće osobno preuzeti na pragu ili u neposrednoj blizini ugostiteljskog objekta." Time Ministarstvo turizma želi restoranima omogućiti da rade – i tu se vidi kako jedno državno tijelo u ovim uvjetima djeluje sasvim razumno, bitno je da se poštuju sanitarni propisi i protuepidemijske mjere.

Zar inspektor nije mogao samo naložiti premještaj stola?

A onda dolazi Državni inspektorat kojemu, eto, smeta što mu je isporuka hrane dana na "visokom stolu", koji, eto, nije obuhvaćen Rješenjem o minimalnim uvjetima. Umjesto da inspektor pogleda nosi li konobar masku i rukavice ili je li tako nešto u pitanju – eto, problem je "visok stol" na javnoj površini, valjda u doba ove blokade ometa kretanje pustim gradom? Pa zar ne bi bilo logično da inspektor onda sugerira gdje i kakav stol staviti i to je to? Problem, ako ga ima, riješen u minuti! A ne zatvoriti objekt i poslati radnike kući! 

Glavni inspektor dalje navodi par općih fraza, očigledno pokušavajući na blef opravdati rad svojih inspektora. Tako Mikulić kaže: "Nije nam cilj ići represivno prema poduzetnicima, ali poštivanje zakona i zaštita zdravlja su osnovne i primarne zadaće", pri čemu ne navodi kako je to "visoki stol" ugrozio zdravlje, jedino ako je tako visok da treba ono svjetlo za letjelice?

Nadalje, glavni državni inspektor priča opće fraze: "Minimalni tehnički uvjeti su uvjeti kako i što možete raditi. Osnovni primjer, kad riješimo epidemiju, ići ćemo na terase na kavu. Svaka terasa je propisana koliko može imati stolova i stolica. I ovaj stol mora biti propisan." Bilo bi lijepo da je glavni državni inspektor rekao gdje se u Pravilniku nalazi "stol za isporuku hrane u doba pandemije" i mora li objekt dobiti i novo rješenje, jer ovo nitko nije predviđao. Uređeni model imaju, kako smo rekli, samo franšize brze hrane.

HDZ je imenovanjem političara na mjesto glavnog inspektora poslao poruku

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić je stari HDZ-ov kadar. Velika je lista njegovih političkih položaja, od Skupštine Grada Zagreba do sabora gdje je bio HDZ-ov zastupnik. Imenovanjem za glavnog državnog inspektora napokon je došao na mjesto do sada najveće političke moći. A i HDZ je imenovanjem na to mjesto utjecajnog političara jasno rekao što misli o Državnom inspektoratu.

Jasna je to poruka svima u zemlji u kojoj su propisi takvi da se mogu svakako tumačiti, gdje su ovlasti inspektora gotovo beskonačne, a sudska pravda spora.

Tijekom popodneva, kada je ovo "puklo" na naslovnicama svih medija, javio se i Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak sa svojim objašnjenima zašto je restoran Tekka trebao biti zatvoren. Gospodine Capak, lijepo što štitite kolegu iz vlasti i pokušavate ga izvući iz nezgodne situacije, ali argumenti koje vi navodite nisu navedeni u zapisniku koji su napisali inspektori. Nije lijepo da gubite povjerenje građana kako biste opravdali jedno loše ponašanje. I vi ćete izgubiti povjerenje građana koje imate.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više