Glavni grad Indije toksično zagađen. Zatvorene škole, ljudima je loše

Foto: EPA

Indijska prijestolnica New Delhi danas je obavijena debelim slojem toksičnog zagađenja zbog čega je dio škola zatvoren te se bilježi povećanje zdravstvenih problema. 

Glavni grad Indije ponovno je prvi na listi gradova s najzagađenijim zrakom koju sastavlja švicarska grupacija IQAir.

Opasna razina zagađenja

Indijska prijestolnica ranije u petak bila je na 640 na skali AQI-ja, što se smatra „opasnom“ razinom. Na drugom mjestu je pakistanski grad Lahore s 335, prenosi Reuters. 

Regionalni dužnosnici objavili su da je zagađenje zraka uzrokovala kombinacija nižih temperatura, izostanka vjetra i paljenja polja na obližnjim farmama.  

Mnogi od 20 milijuna stanovnika New Delhija žalili su se na peckanje očiju i bol u grlu dok se zrak pretvorio u tamnosivu boju. 

"Vidio sam bebe kako kašlju"

„U posljednja 24 sata vidio sam bebe kako kašlju, djecu koja dolaze s poteškoćama i brzim disanjem“, napisao je na X-u liječnik Aheed Khan iz Delhija. 

Dužnosnici su upozorili kako bi se loša kvaliteta zraka mogla nastaviti iduća dva do tri tjedna. 

AQI od 0-50 smatra se dobrim, dok sve između 400 i 500 utječe na zdravlje ljudi te je opasno za one s postojećim bolestima. 

Zagreb je trenutno na 23 AQI-ja, što ga svrstava na 23. mjesto liste gradova s najčišćim zrakom koju trenutno predvodi Bruxelles.

Pročitajte više