Glavni grad Osetije sravnjen sa zemljom, Gruzija se povukla, najmanje 2000 mrtvih

GRUZIJA je naredila svojim snagama prekid vatre te pozvala Rusiju na pregovore, tvrde gruzijski dužnosnici, javlja BBC.

Chinvali, glavni grad Južne Osetije, postao je ruševina nakon što su se gruzijske snage povukle iz njega (naslovna fotografija prikazuje podrum srušene bolnice u gradu). Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova izjavio je kako je samo u gradu poginulo najmanje 2000 ljudi, većinom ruskih državljana.

Ruske snage rano jutros bombardirale su vojni aerodrom u blizini Međunarodne zračne luke u Tbilisiju, priopćile su gruzijski dužnosnici.  Do ovog zračnog napada je došlo nakon cjelonoćnih žestokih borbi i jučerašnjeg bombardiranja niza vojnih i civilnih ciljeva.

Rusija je u nedjelju nastavila s bombardiranjem klanca Kodorija, jedinog dijela separatističke republike Abhazije koji kontrolira Gruzija, a počela je bombardirati i područje Zugdidija, rekao je glasnogovornik gruzijskog ministarstva unutarnjih poslova .

Ruski vojni brodovi idu prema Gruziji

Ruska je mornarica potvrdila kako se dio folte koja se nalazi u Crnom moru uputila prema gruzijskoj obali. Među njima se nalazi i vojni brod s kojega se mogu ispaljivati projektili, no Rusi tvrde kako je to samo dio operacije spašavanja izbjeglica. Dodaju kako im nije namjera blokirati Gruziju, javlja Russia Today.
 
Ruski vojni brodovi stigli su u abhazijsku luku Očamčiru, smještenu tridesetak kilometara od granice s Gruzijom. Brodovi su stigli iz ukrajinske luke Sevastopolj, baze ruske crnomorske flote.

Aleksander Lomaia, čelnik gruzijskog Vijeća nacionalne sigurnosti rekao je da ruski brodovi već provode pomorsku blokadu Gruzije. On je rekao da je nekoliko trgovačkih brodova spriječeno pri uplovljavanju u gruzijske luke.

Ruski vojni dužnosnici danas su izvijestili kako je od četvrtka do danas poginulo oko 2000 ljudi.

Povlačenje gruzijskih snaga

Gruzijske snage su se povukle iz Južne Osetije, objavio je glasnogovornik gruzijskog ministarstva unutarnjih poslova Šota Utiašvili, a što prenosi BBC.

Gruzijske snage su se povukle na crtu razdvajanja od 6. kolovoza - odnosno na crte na kojima su bile dan prije početka velike ofenzive na Chinvali u petak, a koja je izazvala rusku vojnu intervenciju.

Gruzijske vlasti ovakav potez obrazlažu "kao nužan korak da se civili spase od humanitarne katastrofe" i inzistiraju "da nije riječ o vojnom porazu".

Zahtjev za uspostavljanje "status quo antebellum", odnosno povratak na stanje koje je postojalo prije početka rata, dio je prijedloga kojeg je iznio američki predsjednik George W. Bush, a koje podržavaju i francuski diplomati.

Povlačenje Gruzijaca na početne položaje je također jedan od uvjeta ruske strane za prekid operacije "nametanja mira", odnosno vojnih napada na Gruziju.

"Timesov" reporter opisao demoralizaciju u gruzijskim redovima

Povlačenje gruzijske vojske je na nekadašnjoj liniji razdvajanja Gruzije i Južne Osetije u svojoj eksluzivnoj reportaži opisao i Tony Halpin, reporter londonskog "Timesa".

Prema njegovim riječima, gruzijske snage su se iz Tsinhvalija i drugih dijelova Južne Osetije povlačile pod ruskom topničkom paljbom. Jedan od prijelaza - na kojem se još uvijek nalaze ruski pripadnici nekadašnje mirovne misije - su gruzijski vojnici morali prelaziti pješke i to nakon što su njihovom kamionu propucane gume iz snajpera.

Među gruzijskim vojnicima je primjetno neraspoloženje. Jedan od njih, Gaha Acjauri je rekao da su se borili u Chinhvaliju i okolici do ranih jutarnjih sati kada je stigla zapovijed o povlačenju. "Ne mogu to shvatiti, stotine naših drugova su ostale tamo", rekao je mladi vojnik i dodao kako bi, da se njega pita, ostao i borio se protiv Rusa zauvijek.

Povlačenje gruzijskih vojnika prati i zbijeg gruzijskih civila iz pograničnih naselja. Žitelji Ergneta i drugih naselja na granici su tijekom sukoba bili izloženi ruskom bombardiranju, a nakon povlačenja gruzijskih snaga iz Južne Osetije su uvjereni da će ruska vojska krenuti na ostatak Gruzije. Veliki broj je napustio svoje domove i krenuo prema Goriju - gradu koji je i sam jučer pretrpio stravično bombardiranje, i pred čijom bolnicom rodbina pregledava liste sa stotinama imena ranjenih i ubijenih.

Ruski glavni stožer: Gruzijci se povlače iz okolice Chinvalija

General Anatolij Nogovicin, zamjenik načelnika glavnog stožera Ruske Federacije, je na današnjoj tiskovnoj konfeerenciji potvrdio kako su se gruzijske snage povukle iz područja Chinvalija. Nešto ranije su ruski vojni izvori tvrdili da se gruzijske snage "pregrupiraju", a ne povlače.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je, pak, odbilo potvrditi navode gruzijskih dužnosnika kako je Rusija pristala na prekid vatre. Gruzijski dužnosnici, pak, opovrgavaju navode ruske strane o dogovoru kojim su uspostavljeni "humanitarni koridori" za slobodan prolaz izbjeglica.

Noćas žestoke borbe istočno od Chinvalija, ranjen ruski general i TV-novinari

Ruski mediji pak, navode kako su se tijekom noći vodile žestoke borbe u okolici Chinvalija, glavnog grada Južne Osetije, te da je u njima ranjen general Anatolij Kruljev, zapovjednik 58. ruske armije, kao i trojica novinara TV-kanala "Vesti" koji su izvještavali s ratišta.

Južnoosetijski izvori navode kako je tijekom noći bio odbijen pokušaj gruzijskih snaga da tenkovima prekinu tzv. Zarsku cestu koja Chinvali povezuje sa Sjevernom Osetiju, kao i pokušaj pješačkog prodora u Chinvali. Prema tim izvorima, u noćašnjim borbama je uništeno najmanje 12 gruzijskih tenkova.

Isti izvori navode da su se do jutra vodile žestoke borbe za Prisi, brdo istočno od Chinvalija gdje se nalaze gruzijski topnički položaji odakle je prethodnih dana žestoko bombardiran grad.

Prekinut naftovod Baku-Tbilisi-Ceyhan

Gruzijski izvori navode da je ruska Crnomorska flota presrela jedan od trgovačkih brodova natovarenih žitom za Gruziju, te se iz toga izvlači zaključak da je de facto počela pomorska blokada kavkaske republike.

U međuvremenu je Azerbejdžan objavio kako se privremeno prekida rad strateški važnog naftovoda Baku-Tbilisi-Ceyhan, odnosno obustavlja opskrba kaspijske nafte za zapadna tržišta. Naftovod prolazi kroz gruzijski teritorij, a navodno je bio oštećen u ruskim zračnim napadima, iako ruske vlasti to opovrgavaju, a British Petroleum to još nije potvrdio.

BBC je također javio da je tijekom ranog jutra napadnut aerodrom u blizini Tbilisija, odnosno da je BBC-jev dopisnik iz gruzijskog glavnog grada "mogao čuti snažne eksplozije".

U Abhaziji proglašena mobilizacija, trupe napreduju prema gruzijskoj granici

Abhazija - odmetnuta gruzijska pokrajina na crnomorskoj obali - danas je objavila opću mobilizaciju. Abhazija, koja kao i Južna Osetija uživa rusku podršku, je s Južnom Osetijom bila potpisala sporazum o međusobnoj pomoći u slučaju gruzijskog napada.

Abhaske vlasti tvrde kako su njene vojne snage tijekom noći u južnom distriktu Gali - jedinom u kojem etnički Gruzijci imaju većinu - otpočele akciju s ciljem uspostavljanja kontrole, odnosno izbijanja na granice te samoproglašene, ali međunarodno nepriznate države.

Abhazija je protekli dan otpočela bombardiranje gruzijskih položaja u prijevoju Kodori - jedinom dijelu nekadašnje autonomne oblasti Abhazije nad kojim Gruzija ima kontrolu.

Gruzijskim čelnicima "suditi u Haagu zbog ratnih zločina"

Vladimir Lukin, glavni ombudsman za ljudska prava Ruske Federacije, izjavio je kako je prilikom gruzijskog napada na Chinvali ubijen veliki broj nedužnih civila. Prema njegovom mišljenju odgovorni za te zločine moraju odgovarati na Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu.

Ruske vlasti su već ranije objavile kako rusko tužiteljstvo i drugi nadležni organi prikupljaju podatke o gruzijskim časnicima i dužnosnicima kako bi im se sudilo zbog ratnih zločina.

D.A.Foto: AFP

Pročitajte više