Glavni haški tužitelj: Oluja je bila legitimna, nije osuđena Hrvatska, već pojedinci

GLAVNI haški tužitelj Serge Brammertz je, gostujući na konferenciji Izazovi međunarodnih kaznenih istraga održanoj u srijedu u Londonu, jasno rekao da je Oluja bila legitimna akcija oslobađanja okupiranog područja.

Svoj istup je započeo objašnjenjem o tome što je prethodilo toj hrvatskoj vojnoj operaciji te ispričao kako se radilo o hrvatskom teritoriju koji je nekoliko godina bio okupiran od lokalnih Srba potpomognutih Srbijom i Jugoslavenskom armijom. Međutim, i on je ponovio tezu o udruženom zločinačkom pothvatu.

Brammertz je istaknuo kako činjenica da je Oluja bila oslobodilačka operacija ne znači "da se u njezinu okviru mogu činiti zločini" te ponovio da presuda hrvatskim generalima nije presuda protiv hrvatskog naroda ili države, nego protiv pojedinaca, izvještava Vjesnik.

Brammertz će posjetiti Zagreb 4. svibnja u okviru priprema za redovito lipanjsko izvješće Vijeću sigurnosti UN-a na kojemu će ocijeniti suradnju Hrvatske s Uredom tužitelja. Jedno od mjerila za zatvaranje poglavlja 23.- Pravosuđe i temeljna prava u hrvatskim pristupnim pregovorima s Europskom unijom - je ocjena pune suradnje s Haškim sudom.

Pročitajte više