Glavni ravnatelj policije: Hrvatska je potpuno spremna za primjenu Schengena

Foto: Robert Anic/PIXSELL

GLAVNI ravnatelj policije Nikola Milina izjavio je u Glini da je Hrvatska potpuno spremna za primjenu šengenske pravne stečevine, a dok se čeka odluka o pristupanju tom području, zajedno s drugima implementira nove velike informacijske sustave.

"Kao što znate, hrvatska policija je učinila sve i postoji već više odluka da je Hrvatska tehnički potpuno spremna primjenjivati šengensku pravnu stečevinu i sada je taj proces na političkoj razini", rekao je Milina u Glini, na 31. obljetnici početka oružanog otpora srpskom agresoru.

Policija, međutim, dodao je, zajedno sa svim drugima u Europskoj uniji radi na implementaciji novih velikih informacijskih sustava i novim prilagodbama vezanima za novi paket koji je u pripremi.         

Europsko vijeće u petak je podržalo preporuku za ulazak Hrvatske u europodručje, a sljedeći tjedan francusko predsjedništvo će započeti proces odlučivanja o pristupanju Schengenu. Očekuje se da bi odluka o ulasku 1. siječnja sljedeće godine mogla biti donesena najesen.

Milina je vezano za migracije rekao da je hrvatska policija izuzetno i obučena i pripremljena. No, to je proces koji nikada ne staje, zaključio je Milina, dodavši da će policija i nadalje obnavljati ljudstvo i novu modernu opremu te ju implementirati u sustav.

Pročitajte više

 

Pročitajte više