Glavni tajnik UN-a: Zabrinut sam zbog nuklearke, moglo bi doći do katastrofe

Foto: EPA

GLAVNI tajnik UN-a Antonio Guterres upozorio je na potencijalnu nuklearnu katastrofu zbog borbi oko nuklearne elektrane Zaporižja.

"Ozbiljno sam zabrinut zbog situacije u nuklearnoj elektrani Zaporižja u južnoj Ukrajini. Pozvao sam sve zainteresirane da pokažu zdrav razum i da ništa ne čine što bi moglo ugroziti fizički integritet ili sigurnost nuklearne elektrane - najveće takve u Europi", kazao je Guterres.

"Moglo bi doći do katastrofe"

"Nažalost, umjesto smirivanja situacije, proteklih nekoliko dana pojavila su se izvješća o duboko zabrinjavajućim incidentima koji bi, nastave li se, mogli izazvati katastrofu", naglasio je.

Elektrana Zaporižja, koja se nalazi u ukrajinskom gradu Enerhodaru, granatirana je nekoliko puta i djelomično oštećena prošli vikend. Međutim, ključna infrastruktura ostala je netaknuta. Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za napade.

Na inicijativu Rusije, Vijeće sigurnosti UN-a treba raspravljati o situaciji u elektrani kasnije u četvrtak u New Yorku. Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi treba izvijestiti članove.

Pročitajte više