Glavni ukrajinski pregovarač: Pregovori bi se mogli nastaviti iduće godine

Foto: EPA

DAVID Arahamija, šef ukrajinske delegacije na pregovorima s Rusijom i šef parlamentarne stranke Sluga naroda, smatra da bi se prilika za nastavak pregovora s Rusijom mogla pojaviti u drugoj polovici 2023. godine, rekao je na nacionalnoj televiziji u subotu.

Na pitanje kada će se moći govoriti o pregovorima s Rusijom, Arahamija je rekao: "Iskreno, vjerujem da će to biti kada krenu izborni ciklusi u Rusiji i SAD-u. Negdje u drugoj polovici iduće godine, kada počne predsjednička utrka u SAD-u, također će biti predsjednički izbori u Rusiji 2024. I svi će morati pokazati neke političke rezultate."

"Mislim da Putin nije sposoban demonstrirati bilo kakve vojne uspjehe pa će možda pokušati na diplomatskom frontu pokazati nešto svom narodu", dodao je. Rusija sada ponovno postavlja pitanje pregovora jer joj treba vremena da se regrupira, smatra šef parlamentarne strane Sluga narodu. 

"Uvjeti su jasni. Tek kad budu ispunjeni sjest ćemo za pregovarački stol"

"Pregrupiraju se, imaju problema s oružjem, sa streljivom. Samo im treba vremena da ojačaju svoje položaje. Nećemo im dati to vrijeme", naglasio je. Arahamija je podsjetio da je predsjednik Volodimir Zelenski jasno naveo uvjete prema kojima se mogu voditi pregovori s Rusijom. "Obnova teritorijalne cjelovitosti Ukrajine, naknada za svu štetu, kažnjavanje svih ratnih zločinaca, učinkovita jamstva da se ovo više neće dogoditi", napisao je Arahamija na Telegramu.

"Važan čimbenik su izborni ciklusi i naših saveznika i zemlje okupatora. Ali naš stav se nije promijenio. Ukrajina će sjesti za pregovarački stol kad naši uvjeti budu ispunjeni", rekao je. 

Pročitajte više