Glavni urednik Nacionala ispitan u Uskoku, odbio reći tko mu je dao fotografije

Foto: Nacional/Pixsell/Borna Filic

BERISLAV Jelinić, glavni urednik i vlasnik Nacionala, bio je na ispitivanju u Uskoku zbog navodnih fotomontaža Tolušića s prostitutkom i kokainom.

Oko 18 sati ušao je u zgradu Uskoka u Zagrebu. Oko 19:30 je izašao iz Uskoka. 

Istražitelji su Jelinića, kako se i očekivalo, pitali tko mu je dao sporne fotografije. Kako javlja novinar N1 Televizije Elvir Mešanović, Jelinić je odbio odati svoj izvor. 

Glavni urednik Nacionala: Objavio sam ih jer su dokaz kaznenog djela

Jelinić je kazao da je fotografije Nacionalu dostavio izvor kojeg su smatrali vjerodostojnim, a da im je za postojanje fotografija javio i drugi, anonimni izvor.

Za Index je objasnio i zašto su objavili fotografije iako vjeruju da su lažne. 

"Objavio sam ih jer su dokaz kaznenog djela. Netko je bio spreman pokrenuti cijelu operaciju da bi diskreditirao Tolušića. I uz to, da sam objavio fotografije kao autentične, propao bih i ja i Nacional“, rekao je Jelinić za Index. Motivacija za objavu lažnih fotografija mu je bila, kaže, da pokaže što se događa u Hrvatskoj i što su sve neki spremni napraviti da bi uništili onoga tko im na bilo koji način smeta.

"Ovo je očito napravila ozbiljna kriminalna organizacija"

"Ovo je očito napravila ozbiljna kriminalna organizacija. Cilj je prije svega bio Tolušić, a za Nacional ih je bilo baš briga“, rekao je Jelinić. Tolušić mu je, tvrdi Jelinić, rekao da je za postojanje tih fotografija znao nekoliko mjeseci, ali to nije prijavio policiji.

"Očito ih je podcijenio“, smatra Jelinić. 

"Vidio sam osam fotografija, a dobio sam ih dvije"

Sigurnosno-obavještajna agencija, kaže Jelinić, nakon dan i pol proučavanja fotografija, zaključila je da su snimljene u jednom apartmanu u Srbiji. Tek su tada posumnjali da fotografije nisu autentične, a navodno su uspoređivali i fotografije Tolušićevih ruku, satova i cipela. Na koncu su zaključili da se radi o sofisticiranoj fotomontaži. Jelinić tvrdi da mu je pokazano osam takvih fotografija, ali ih je dobio samo dvije te ih je i objavio zamutivši Tolušićevo lice.

"Napravio sam to da se fotografije ne bi koristile kao autentične. Jednom kad bi se pustile u javnost, šteta bi bila napravljena i bilo bi je nemoguće popraviti", rekao je.

 

Pročitajte više