Glavni urednik Novosti: Ovo postaje hajka! Hoće li se na noge dići i generali?



"OVO JE poziv na javni linč", kazao je za Index Rade Dragojević, glavni urednik lista Novosti čija je ovotjedna naslovnica na kojoj se dva (od četiri) MIG-a 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sunovraćuju prema zemlji uz natpis "Oba dva su pala" alarmirala MORH. Čak dva priopćenja došla su iz tog izvora, prvo koje potpisuje ministar Branko Vukelić, a drugo od načelnika Stožera oružanih snaga RH Josipa Lucića. "Sada očekujem reakciju policije i privođenje, a možda i streljanje. Ovo je potpuno suludo što se događa", kaže Dragojević.

A sve je počelo priopćenjem HHO-a, kako kaže Dragojević, nevažne i redikulozne organizacije, koja "ovu naslovnicu uspoređuje s karikaturom Muhameda i koja de facto poziva na javni linč". "Pojasnio sam intenciju naslovnice, a to je da se propituju svetinje Domovinskog rata. Ako smo novinari, onda ćemo se baviti i takvim škakljivim stvarima. Inače ne vidim smisla u svemu tome", kaže Dragojević pitajući se je li MORH ikad reagirao na ovakav način na ovakvu bizarnost.

"Ne znam hoće li se sada dići i generali. Ovo pomalo već postaje hajka i bojim se to prijaviti policiji", odgovara Dragojević ističući kako im nitko od kolega nije iskazao podršku. "Da nije opasno, bilo bi bizarno, budući da mi prijeti onaj koji ima silu i oružje. Smatram neviđenim skandalom da se sloboda novinskog kazivanja ovako kriminalizira i da se vojska i Glavni stožer dižu na noge da bi meni i novinarima uputili prijetnju", zaključuje Dragojević.

Tjednik se financira iz proračuna

Podsjetimo, HHO je reagirao na naslovnicu posljednjeg broja tjednika Novosti na kojoj je objavljena fotografija dvaju MiG-ova s naslovom "Obadva, obadva su pala".


"Ovaj usklik je jedan od simbola Domovinskog rata i on je izrečen od strane hrvatskog vojnika kod Šibenika 21. rujna 1991. prilikom obaranja dvaju jugoslavenskih MiG-ova. S druge strane, većina hrvatskih građana bile je šokirana padom dvaju zrakoplova nad Slunjem, a Novosti su to zabilježile na krajnje dubiozan način", istaknuo je u pismu HHO-a predsjednik toga tijela Ivan Zvonimir Čičak.

HHO potez tjednika koji izdaje Srpsko narodno vijeće osuđuje zbog činjenice da se taj tjednik financira iz državnog proračuna.

"Poštujući slobodu izražavanja, pravo grafičkog i slikovnog uređivanja novina pa i lista Novosti, HHO prosvjeduje jer se Novosti financiraju iz naših džepova, a samim time Vlada i Hrvatski sabor moraju biti svjesni implikacija takvih poruka. Važno je i to da je državno funkcioniranje tog lista posljedica koalicijskog sporazuma sa Samostalnom demokratskom srpskom strankom", ističe Čičak.

HHO također prigovara zbog toga što Novosti izdaje krovna institucija Srba u Hrvatskoj, Srpsko narodno vijeće, na čijem čelu je potpredsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac.

Pupovac: Razumijem da bi takva naslovnica nekome mogla zasmetati


"Činjenica kako je on istovremeno predsjednik jedne nevladine udruge i potpredsjednik stranke predstavlja sukob interesa i nespojiva je s idejom civilnog društva", ističe HHO.

Za komentar smo upitali prozvanog Pupovca koji nije htio komentirati posljednji navod priopćenja, ali je zato odlučio progovoriti o Novostima.

"Bez obzira na to kako je to netko mogao shvatiti, sasvim je sigurno da u Hrvatskoj ima mnogo drugih naslovnica kojima bi trebalo posvetiti više pažnje i koje lošije utječu na javnost", rekao je te dodao da razumije da bi takva naslovnica mogla nekome zasmetati te da nema ništa protiv reakcije HHO-a.

Vukelić smatra da su hrvatski zrakoplovi i agresorski stavljeni u isti kontekst

Na naslovnicu Novosti danas su reagirali i ministar obrane Branko Vukelić te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Josip Lucić. "Ministarstvo obrane Republike Hrvatske sa žaljenjem konstatira kako se zrakoplovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u najnovijem broju časopisa Novosti stavljaju u isti kontekst kao i neprijateljski zrakoplovi koji su agresorski djelovali diljem Hrvatske u Domovinskom ratu", stoji u reakciji ministra obrane Branka Vukelića.

"Stavljati u isti kontekst zrakoplovstvo koje čuva suverenitet Hrvatske i 'Vazduhoplovstvo JNA' koje je svojim djelovanjem razaralo Hrvatsku u Domovinskom ratu, uvreda je za sve djelatnike Ministarstva obrane i pripadnike Oružanih snaga RH, za sve hrvatske branitelje, ali i sve dobronamjerne građane Republike Hrvatske", stoji u Vukelićevom priopćenju te se dodaje kako Ministarstvo obrane posebno žalosti činjenica da se nesreća pokušava izmanipulirati, jer u tekstu stoji da su nakon pada zrakoplova ostali "kaos i bombe", za što tvrde da je potpuno netočno.

"Za razliku od kaosa, bombi i projektila koje je 'Vazduhoplovstvo JNA' ostavljalo diljem Hrvatske u Domovinskom ratu, po ovoj nesreći postupano je sukladno svim važećim hrvatskim propisima, a u skladu sa NATO regulativom", zaključuje se u reakciji ministra obrane Branka Vukelića.

Nije istina da je nakon pada zrakoplova nastao kaos

Vrlo slično priopćenje poslao je i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Josip Lucić koji je napisao da u ime svih pripadnika OS RH sa žaljenjem konstatira da se hrvatski zrakoplovi stavljaju u isti kontekst kao i neprijateljski zrakoplovi koji su djelovali diljem Hrvatske tijekom Domovinskog rata. "Istodobno, u potpunosti odbacujemo navode iz teksta u kojima se govori kako su nakon pada zrakoplova ostali kaos i bombe jer to naprosto ne odgovara istini", ponovio je Vukelićevu rečenicu Lucić.

"Podsjećamo kako Oružane snage Republike Hrvatske, kao i prilikom stvaranja neovisne Hrvatske, tako i danas, imaju svoju jasnu ustavnu i zakonsku obvezu, a sve naše aktivnosti na području Republike Hrvatske, kao i u međunarodnim misijama, imaju uporište u zakonskoj regulativi i propisima. Grubo manipuliranje nesrećom koja se dogodila kroz novinski članak – naslovnicu lista Novosti, naslov i tekst, nanošenje je štete ugledu pripadnika OS RH, ali i Oružanim snagama RH u cjelini", zaključuje se u reagiranju Josipa Lucića.

Pročitajte više