"Glavom kroz zid" osvojio europsku filmsku nagradu

"GLAVOM kroz zid" njemačkog redatelja turskog podrijetla Fatiha Akina, koji je već osvojio Zlatnog medvjeda na filmskom festivalu u Berlinu, osvojio je u subotu europsku filmsku nagradu u Barceloni.

Alejandro Amenabar proglašen je najboljim redateljem za "Unutarnje more", a isti je film priskrbio i nagradu za najboljeg glumca Javieru Bardemu.

"Glavom kroz zid" govori o sudbini mlade žene rođene u Njemačkoj od turskih roditelja, koja se udaje za neznanca jedino zato da pobjegne od konzervativne obitelji. Fatih Akin tvrdi kako je to prvi put da neki film progovara o muslimanskim imigrantima u Europi.

Rađen prema istinitoj priči o borbi za pravo na eutanaziju paraliziranog Španjolca, "Unutarnje more" natjecat će se i za nominaciju za Oscara za najbolji film. Taj je film Javieru Bardemu već donio nagradu za najboljeg glumca na venecijanskoj Mostri.

"Unutarnje more" četvrti je film mladog španjolskog autora Amenabara, nakon "Tesis", "Otvori oči" i "Uljeza" s Nicole Kidman.

"Loš odgoj" Pedra Almodovara, nominiran u pet kategorija, ostao je praznih ruku.

Nagradu za najbolju glumicu dobila je Imelda Staunton za "Veru Drake", dok su najboljim scenaristima proglašeni Agnes Jaoui i Jean-Pierre Bacri za film "Kao slika". Film "2046" redatelja Wonga Kar-waija osvojio je nagradu za najbolji neeuropski film.

Napokon, Europska filmska akademija dodijelila je nagradu za životno djelo španjolskom redatelju Carlosu Sauri ("Zmija u njedrima").

Prošle je godine festival europskog filma organiziran u Berlinu, gdje je "Good Bye, Lenjin!" osvojio nagradu za najbolji film.

Pročitajte više