Gle čuda, Krstičević je jutros malo promijenio priču o nabavci borbenih aviona

Foto: Pixsell/Vjeran Zganec Rogulja

"RADILI smo sve što smo mogli da imamo zrakoplove koji su kvalitetni, moderni i cjenovno prihvatljivi. Mi ćemo iz ovog izvući pouke, a i dalje smo odlučni modernizirati hrvatsko ratno zrakoplovstvo", naglasio je danas na sjednici vlade premijer Andrej Plenković odgovarajući na interpelaciju SDP-a o radu vlade zbog propasti posla oko nabave vojnih zrakoplova.

Podsjetimo, u interpelaciji SDP-a na 12 stranica naglašava se kako vlada nije u postupku nabavke borbenih zrakoplova postupala transparentno, a tijekom samog postupka nije vođeno računa o ukupnim interesima RH, a niti o stavovima SAD-a koji su vrlo jasno ukazivali na protivljenje nabavke u onom obliku u kojem ju je želio provesti ministar obrane Damir Krstičević. SDP zamjera ignoriranje stavova najvažnijeg hrvatskog saveznika u sklopu NATO-a, te da su izgubljene dvije godine.

"Utvrđeno je i da su Ured predsjednice, Vlada, MORH i Krstičević od samog početka postupka znali ili morali znati, da su postupali s minimumom dužne pažnje, da postupak nabave od Izraela nije moguće provesti zbog protivljenja SAD-a", stoji u interpelaciji.

Plenković na vladi: Posao propao zbog okolnosti na koje Hrvatska nije mogla utjecati

Plenković je danas ponovio stav HDZ-a, a to je da je posao nabavke propao zbog okolnosti na koje Hrvatska nije mogla utjecati.

Potpredsjednik vlade Damir Krstičević nije ulazio u detaljni odgovor na interpelaciju, no rekao je odmah na početku da su navodi neosnovani i neutemeljeni kao i da se sustavno i odgovorno vodilo računa o nacionalnim interesima te da se sve radilo u skladu s propisima javne nabave.

"Postupak je bio transparentan s jednakim uvjetima za sve", rekao je Krstičević naglasivši kako se nitko u postupku nabave nije žalio na odluku Hrvatske. Naglasio je i kako su od početka bila uključena i sva saborska resorna tijela.

Krstičević je ponovio kako je ponuda Izraela iznosila 475 milijuna dolara sa svim troškovima, a ponuda Grčke 171 milijun eura, no ponuda nije bila potpuna. Švedska je nudila, tvrdi Krstičević, ukupnu ponudu od 1,1 milijardi dolara, dok je ponuda SAD-a bila teška 1,5 milijardi bez troškova naoružanja i obuke. Krstičević je naglasio kako je ta izraelska ponuda bila potpuna i najprihvatljivija.

Krstičević od "svih dozvola SAD-a" došao do "predodobrenja za tehničku specifikaciju"

"Izrael je imao predodobrenje za tehničku specifikaciju u obliku za avione koje smo željeli", rekao je Krstičević danas na vladi. Taj stav u suprotnosti je s do sada izrečenim stavovima s obzirom na to da se do prosinca prošle godine govorilo da je Izrael imao sve dozvole SAD-a.

Krstičević je ponovio Plenkovićeve riječi kako Hrvatska nije mogla utjecati na ishod, kao i da nije odgovorna.

"Nisu preuzete nikakve obaveze niti je bilo štetnih posljedica", rekao je Krstičević dodajući da su išli na dodatne konzultacije u SAD i Izrael kako bi otklonili dvojbe.

"Mi ostajemo partner SAD-a, a stabilnost ratnog zrakoplovstva nije ugrožena!", zaključio je na kraju Krstičević.

Detaljni odgovor na interpelaciju očekuje se danas tijekom dana, kada će Plenković braniti svog potpredsjednika Krstičevića u saboru, a sam Krstičević odgovarati na kritike zbog fijaska s nabavkom vojnih aviona.

Pročitajte više