Glina obilježava 9. godišnjicu oslobođenja

Glinjani su danas prigodnim svečanostima obilježili 9. obljetnicu oslobođenja svoga grada u vojnoredarstvenoj akciji "Oluji" i povratka glinskog područja u hrvatski ustavnopravni sustav te Dan grada Gline.

Glinu su na današnji dan prije devet godina u 22,30 sati oslobodile postrojbe 20. glinske domobranske pukovnije, 153. brigada Hrvatske vojske, pripadnici "Osa", specijalne policijske postrojbe sisačko-moslavačke Policijske uprave, pripadnici glinske Policijske postaje i 102. brigade HV-a.

U povodu obljetnice oslobođenja danas je održana svečana sjednica Gradskog vijeća.

Gradonačelnik Marko Sremić je rekako kako je rat u Hrvatskoj počeo napadom srpskih terorista i tzv. JNA na glinsku policijsku postaju 26. lipnja 1991. , a završio je u Branjenici kod Gline 7. kolovoza 1995. kad se hrvatskim snagama predao tzv. 21. kordunski korpus srpske paravojske s pet do šest tisuća vojnika, s osobnim oružjem, vojnom opremom, tenkovima i topovima.

Sremić je ocijenio da je hrvatska pobjeda kod Branjenice u "Oluji" označila konačan slom srpske pobune i konačnu pobjedu hrvatske državnosti i uspostavu suverenosti na cijelom hrvatskom području.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća dodijeljena su priznanja grada Gline međunarodnim organizacijama i udrugama koje su pomogle i pomažu obnovu i razvoj Gline. Svečano je otvorena i nova tržnica.

Brojna gradska i županijska izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće, te odala počast hrvatskim braniteljima koji su u Domovinskom ratu poginuli u obrani Hrvatske i oslobađanju Gline i glinskog područja od srpskog agresora.

(Hina) xžmalj yvkn

Pročitajte više