Glina - otkriveno spomen-obilježje na mjestu masovne grobnice

NA MJESTU masovne grobnice iz koje su 1996. ekshumirani posmrtni ostatci šestero civila i branitelja, od kojih troje još nije identificirano, danas je u Novom Selu Glinskom otkriveno spomenobilježje koje je u počast žrtvama iz tog mjesta podignulo Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Spomen-obilježje otkrili su Nada Marović, kojoj su u Domovinskom ratu stradali otac i majka, te Joso Šimanović, koji je u ratu izgubio majku, oca, djeda i sestru.

Novo Selo Glinsko imalo je 33 žrtve u Domovinskom ratu i spomen- obilježje podignuto je svima njima.

Izaslanik Vlade, zamjenik ministra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, Josip Vdović istaknuo je da se u Novom Selu Glinskom danas obilježava 59. mjesto masovne grobnice od 137 masovnih grobnica u Republici Hrvatskoj.

"Ovo spomen-obilježje jako dobro svjedoči da vojnik ne može biti djevojčica od 15 godina, niti baka od 85 godina", rekao je Vdović. Naglasio je da "spomen-obilježje nije samo spomen na pobijene, već mjesto na kojemu su četnici i velikosrpska agresija na Hrvatsku dokazali da je njihov jedini cilj bio etničko čišćenje, i ništa drugo". Vdović je napomenuo da je "danas otkriveno spomen- obilježje u Novom Selu Glinskom spomen za sve buduće generacije koje će na ovim prostorima živjeti". "Iz ovog sela nije krenuo napad ni na koga", podsjetio je Vdović te je naglasio da je "to spomenik za nezavisnost Hrvatske".

Izaslanstva grada Gline, Sisačko-moslavačke županije, Hrvatskog sabora i Ureda predsjednika Republike Hrvatske položila su vijence i zapalila svijeće pred spomen-obilježjem.

Na području Sisačko-moslavačke županije do sada je otkriveno 40 masovnih grobnica, a još se traga za 279 osoba.

Pročitajte više