Glumac iz Rusije rekao da bi se borio za Ukrajinu. "Treba kazniti ovog izdajnika"

Screenshot: YouTube/Скажи Гордеевой

RUSKI glumac Artur Smoljaninov suočava se s kaznenim prijavama u svojoj domovini nakon što je u intervjuu rekao da bi se borio za Ukrajinu ako bi morao sudjelovati u ratu. Glumac je dodao kako više ne živi u Rusiji. Optužen je zbog davanja antiruskih komentara.

Smoljaninov, koji je glumio u filmu The 9th Company iz 2005. o vojnoj kampanji Sovjetskog Saveza u Afganistanu, komentirao je prošloga tjedna situaciju u Ukrajini za novine Nova Gazeta Europa koje su sada zabranjene u Rusiji. Članovi ruskog parlamenta osudili su njegove izjave te je jedan od njih kazao da bi glumcu trebalo zabraniti snimanje svih državnih filmova.

Na desetke glumaca i umjetnika je pobjeglo iz Rusije

"Žalit ću se Istražnom odboru i podnijeti zahtjev za pokretanjem kaznenog postupka protiv ovog izdajnika", rekao je zastupnik Bijsultan Hamzev novinskoj agenciji RIA, a prenosi Sky News. Istražno povjerenstvo je danas priopćilo da je pokrenulo kazneni postupak protiv Smoljaninova zbog davanja intervjua za "zapadnu publikaciju", ali nije dalo dodatne pojedinosti.

Otkako je Rusija u veljači 2022. napala Ukrajinu, deseci glumaca i umjetnika pobjegli su u inozemstvo zbog straha da bi mogli prekršiti nove zakone o širenju dezinformacija o ratu u Ukrajini ili diskreditiranju ruske vojske.

Pročitajte više