Glumac koji se pojavio u Hitnoj službi je u Remetincu, protivi se izručenju u SAD

Screenshot: YouTube

DON Victor Cisternino našao se na tjeralici Interpola jer ga SAD traži zbog milijunske prevare s dodjelom potpora za zaposlenike tvrtki pogođenih pandemijom, piše danas Jutarnji list.

"Bojao sam se da će me administracija novoga predsjednika Joea Bidena progoniti zbog ovoga načina poslovanja, a takvo je poslovanje bilo dozvoljeno za vrijeme administracije Donalda Trumpa. Zbog toga sam nakon izbora u SAD-u odlučio pobjeći u Europu te zatražiti azil ili u Rusiji ili u nekoj od drugih država. Tako sam došao i u Hrvatsku, gdje sam htio zatražiti politički azil", rekao je u svojoj obrani Don Victor Cisternino (45), američki glumac i producent.

Cisternino je, inače, poznat po epizodnoj ulozi u seriji Hitna služba. Hrvatska policija uhitila ga je na osnovi američke međunarodne tjeralice kad je u nedjelju navečer ulazio automobilom iz Slovenije u Hrvatsku.

Određen mu je ekstradicijski pritvor te je u Remetincu.

Pronevjerio 7.2 milijuna dolara

Cisternina, koji se posljednjih godina preko svoje tvrtke Magnifi Co bavio konzultantskim poslom u filmskoj industriji i umjetnosti, Ured državnog odvjetnika iz Orlanda na Floridi tereti da je pronevjerio 7.2 milijuna američkih dolara državnoga zajma za potpore tvrtkama pogođene pandemijom koronavirusa.

Cisternino je na osnovi krivotvorenih podataka ishodio zajam za zaštitu radnih mjesta, navodeći da njegova tvrtka ima 422 zaposlenika, dok su zapravo imali samo dvoje - Cisternina i njegovu suprugu.

No, njegova je porezna prijava zapela za oko poreznoj službi jer su svi Cisterninovi djelatnici plaćali isti porez na dohodak - 3356 dolara mjesečno. Budući da ljudi u pravilu zbog broja djece, nezaposlenih supružnika, invaliditeta ili drugih razloga često imaju različite porezne olakšice, bilo je iznimno sumnjivo da čak 400-tinjak djelatnika plaća identičan porez.

Cisternino je, kako se neslužbeno doznaje, na očitovanju o američkoj tjeralici rekao da se protivi izručenju u domovinu. To znači da neće biti skraćenoga postupka, nego će se voditi dug ekstradicijski postupak, donosi Jutarnji list.

Pročitajte više

 

Pročitajte više