GLUPOST I NEMAR Fotografije iz ovog sela možda najbolje prikazuju sav jad ove uhljebničke države

Foto: Čitateljica Indexa

NA ŽUMBERKU, planini u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, nalazi se selo Bulići.

Kao mnoga sela udaljena od gušće naseljenog područja, i Buliće nagriza vrijeme. Dotrajale kuće godinama već nisu dom stalnim stanovnicima. Iako selo u planini nekome možda može zvučati pitoreskno i romantično, Bulići trenutno imaju samo jednu stalno naseljenu obitelj. I to onu koja se doselila tek prošle godine.

Nedostatak osnovnih uvjeta za život

Osim zuba vremena, Bulićima prijeti i katastrofalna nebriga gradske i državne uprave. Selo koje inače administrativno pripada pod grad Ozalj, u 21. stoljeću pati od nedostatka zadovoljavajućih osnovnih uvjeta za život.

Kako doznajemo, u Bulićima uopće nema vodovoda. Uz to, lokalnim vatrogascima iz obližnjeg DVD-a Radatović vozilo s cisternom trenutno je u kvaru. Ako se prisjetimo nedavnih požara koji su pogodili i još pogađaju Dalmaciju, nije teško pretpostaviti koliko je situacija rizična. U selu na relativno nepristupačnoj planini, na nadmorskoj visini od 669 metara, gdje često pušu jaki vjetrovi, bez vodovoda i bez vatrogasne cisterne, dovoljna je samo jedna iskra.

Nebriga i nesposobnost

Međutim, možda najbolji pokazatelj nebrige i nesposobnosti nadležnih institucija vidljiv je na primjeru opskrbe električnom energijom. Struja, nešto tako elementarno i svakodnevno, u Bulićima predstavlja visokorizični faktor. Na fotografijama se nalazi "popravljeni" električni stup.







Jad koji predstavlja državu

Na vrhu ovog "stupa" nalaze se kablovi kojima protječe struja. Prije nekoliko tjedana majstori su intervenirali i "popravili" dotrajali stup. Ova instalacija koja bi trebala predstavljati komad infrastrukture nalazi se pred kućom Slovenaca koji tu dolaze vikendom.

Već smo naglasili to da prijeti opasnost od požara. Letimičnim pogledom na improviziranu "banderu" nije teško pretpostaviti kako i koliko će izdržati pred naletima planinskog vjetra. Međutim, čak i ovakav jad od stupa ipak predstavlja državu. Čovjek iz Elektre, kako saznajemo, svaki mjesec uredno dođe i očita brojilo.

Index je razgovarao s jednom od dvoje jedinih stalno naseljenih stanovnika Bulića. Tatjana Pribić opisala nam je situaciju na selu.

"Do jučer nismo imali vodu"

"Stup se raspao od starosti. Ni drugi električni stupovi nisu pretjerano bolji, imamo i mi jednog na našem imanju koji se već previše nagnuo i mogao bi pasti. Vjerojatno su svi stupovi u selu postavljeni u doba kad je ovdje napravljena elektrifikacija, negdje u 50-im i 60-im godinama prošlog stoljeća jer svi su u 'nedobrom' stanju. Stup je popravljen prije nekoliko tjedana. Kako, to vidite na slikama. Nalazi se pred kućom susjeda, a radi konfiguracije terena mi taj dio ne vidimo s našeg imanja", kaže nam Tatjana.

"Mi nismo do jučer imali vodu jer nam je bunar presušio, tek su ove kiše pokrenule izvor. A dobiti vodu u ovoj regiji od nadležnih ravno je nemogućem. Ostave vas bez kapi vode na cjedilu pa ako tu nešto počne gorjeti, izgorjet će pola Žumberka dok se netko ne sjeti intervenirati", govori nam.

Čovjek iz Elektre

"Naravno, svaki mjesec Elektra šalje čovjeka da očita brojilo, no nikog da se pobrine da održava električnu infrastrukturu jer će jednom potpuno propasti", kaže Tatjana.

"Jučer sam šetajući ugledala tu opasnu skulpturu. Naravno, odmah smo zvali nadležnog u HEP-u Ozalj, Ivana Valčića. Objasnili smo sekretarici da se radi o hitnom problemu. Ona je zapisala broj jer nadležnog nije bilo, obećavši da će se on 'čim dođe, hitno javiti'. No naravno, ništa od toga", govori nam.

"Muž i ja živimo ovdje od prošle godine, jedini smo stalno nastanjeni stanovnici sela i jedino s čime se susrećemo je katastrofalna nebriga svih institucija za ovaj kraj. Grad Ozalj kojem pripadamo ne mari uopće ni za što. Nigdje na Žumberku, bez obzira na to pripadao taj dio Zagrebačkoj ili Karlovačkoj županiji, stupovi nisu u dobrom stanju, svi su iz najboljih dana prošle države. Ova nije napravila ništa. Život je ovdje, osobito starijim ljudima koji često nemaju ni aute, dakle starosjediocima, pakleno težak", rekla je Tatjana Pribić u razgovoru za Index.

Odgovor HEP-a

U međuvremenu, oglasio se HEP oko "popravka" stupa.

Prenosimo njihov odgovor:

"Predmetni stup nismo 'popravili' već smo ga hitnom intervencijom učvrstili, kako bi našim korisnicima omogućili isporuku električne energije u što je moguće kraćem roku. Stup je očito stradao u grmljavinskom nevremenu. Predmetna NN mreža izvedena je SKS-om, dakle izoliranim kabelom, tako da nema opasnosti od slučajnog dodira.

Ovo nije popravak niti trajna sanacija stupnog mjesta već hitna intervencija radi osiguranja isporuke električne energije, a predmetni stup će biti zamijenjen novim. Izdan je nalog i 28.07.2017. bit će ugrađen novi stup. Zaprimljen je poziv vezano za predmetni stup u Pogonu Ozalj", piše u odgovoru Indexu od Elektre Karlovac.
 

Pročitajte više