Godinama potkradale osječko pogrebno poduzeće i ukrale 640.000 kuna

PET DJELATNICA osječke gradske tvrtke Ukop u osam su godina od te firme ukrale oko 640.000 kuna, otkrila je istraga osječke policije! Djelatnice Ukopa novac su protupravno prisvajale nakon što bi prodale pogrebnu opremu.

Pljačka je otkrivena tek prije tri mjeseca, kada je direktor Ukopa Damir Lamza kazneno prijavio nepoznatog počinitelja nakon što je shvatio da nema dovoljno novca na računu tvrtke. Veći dio novca su, pokazala je policijska istraga, pronevjerile tri žene u dobi od 63, 58 i 41 godinu. One su ukupno zamračile 593.115,10 kuna.

Novac su uzimale tako što su na računima neistinito dopisivale da su kupci pogrebnu opremu u cijelosti ili djelomično platili čekovima građana i sačinjavale specifikacije dnevnog prometa kojima su neistinito potvrđivale da su prepravljani računi plaćeni čekovima građana, da bi takve krivotvorene račune i specifikacije kao istinite dostavljale u upravu Ukopa radi knjiženja.

Žena u dobi od 58 godina tereti se da je ukrala 38 tisuća kuna koje je u rujnu 2008. od kupca preuzela za plaćanje grobnice i grobnog mjesta. Najmanje je novca ukrala 59-godišnjakinja koja je zatajila "samo" 7.496,50 kuna, ali nju se tereti i da je krivotvorenjem dokumenata pokušala prikriti pronevjeru koju su počinile ona i četvrtoosumnjičena.

Posebno je zanimljivo kako su djelatnice novac počele uzimati još prije osam godina, a nitko od prijašnjih pet direktora to nije primijetio. Direktor Lamza, koji je prijavio pronevjeru, policijske optužbe zasad nije želio komentirati jer još nije dobio službeno izvješće.

Pročitajte više