Godišnje izvješće Amnesty Internationala za Hrvatsku u 2002.

OKO 11 tisuća hrvatskih Srba navodno se u 2002. vratilo u Hrvatsku, što je povećanje u odnosu na prijašnje godine, no i dalje postoje problemi s vraćanjem njihovih kuća, navodi se u Godišnjem izvješću Amnesty Internationala za 2002.

Vlada se obvezala donijeti odluke o vraćanju cjelokupnog privatnog vlasništva do kraja 2002., no krajem studenog OESS je izvijestio da je vraćeno manje od 10 posto zauzetog privatnog vlasništva, stoji u izvješću koje je Amnesty International Hrvatske (AIH) danas predstavio novinarima.

U izvješću se ocjenjuje da Hrvatska nije dovoljno surađivala s Haškim sudom, oklijevajući uhititi i predati umirovljene generale Janka Bobeteka i Antu Gotovinu.

Za domaća suđenja Srbima i Hrvatima osumnjičenima za ratne zločine Amnesty drži da većinom pokazuju "nesposobnost pravosuđa da nepristrano i nezavisno procesuira slučajeve ratnih zločina".

Prema njihovim podacima, većina optuženika bili su hrvatski Srbi, od kojih su mnogi optuženi skupnim optužnicama ili su suđeni u odsutstvu. Navode da je državni tužitelj nastavio revidirati nezavršene slučajeve, priznajući da su mnoge tužbe bile "motivirane etničkom pripadnošću" i da za njih nije bilo dovoljno dokaznog materijala. Revizija je isključila već zaključene slučajeve u kojima su "sudski postupci bili očito nepošteni", stoji u izvješću.

Ocjenjuje se da u suđenjima Hrvatima svjedoci optužbe nisu bili adekvatno zaštićeni i da sudovi nisu provodili postupke nepristrano, primjerice kod slučaja vojnog zatvora Lora.

U Hrvatskoj su tijekom 2002. zabilježeni i slučajevi nasilja i diskriminacije nad pripadnicima manjina, osobito nad zajednicom Roma, od državnih službenika, školskog sustava (segregirani razredi za Rome u Međimurju) i skinheadsa.

Pročitajte više