Goldstein najavio precizne podatke o broju žrtava Jasenovca

Predsjednik Savjeta Spomenpodručja Jasenovac Slavko Goldstein najavio je u "Nezavisnim novinama" od srijede da će javnosti uskoro predstaviti podatke koji će najpreciznije predstaviti broj nastradalih u koncentracijskom logoru Jasenovac.

"Na temelju više izvora došli smo do podatka da je u Jasenovcu nastradalo između 80 i 100 tisuća ljudi", izjavljuje Goldstein u Nezavisnim novinama.

On tvrdi da se brojem nastradalih u Jasenovcu licitira već 60 godina i to od 20 tisuća, koliko je tvrdio bivši predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman, preko 250 do 500 tisuća, kako govore izvori Trećeg Reicha, do tvrdnji Srpske pravoslavne crkve o 700 tisuća ubijenih.

Prema Goldsteinovim riječima, kao izvor za podatke o žrtvama korišteno je dopunjeno izvješće Statističkog zavoda Jugoslavije, prema kojem je ubijeno između 80 i 100 tisuća ljudi, dva nezavisna izvješća demografa Bogoljuba Kočovića i Vladimira Željevića, koja su gotovo podudarna i potvrđuju taj broj, kao i podaci Muzeja genocida iz Beograda, koji je dosad prikupio 80.022 imena i prezimena žrtava Jasenovca.

Goldstein je uvjeren da su istraživači beogradskog muzeja prikupili većinu imena.

"Više od 500 tisuća Srba nastradalo je u Drugom svjetskom ratu, što čini polovinu žrtava iz Jugoslavije", ističe Goldstein i dodaje kako je nemoguće da je više stotina tisuća Srba nastradalo u Jasenovcu, ako se zna da je velik broj ubijen u pokoljima i to naročito u Lici, na Kordunu i u Bosanskoj Krajini.

Na spomen-ploči žrtvama Jasenovca, koju je u nedjelju otkrio njujorški Institut za istraživanje Jasenovca stoji da su u tom koncentracijskom logoru od kolovoza 1941. do travnja 1945. godine ubijene stotine tisuća Srba, Židova, Roma kao i antifašista mnogih nacionalnosti.

Pročitajte više