GONG o Zakonu o financiranju promidžbe za izbor predsjednika

UDRUGA GONG priopćila je danas da Zakonom o financiranju izborne promidžbe za izbor predsjednika, koji je Hrvatski sabor usvojio noćas, nisu odgovarajuće regulirana sva pitanja.

Novi zakon regulira financiranje predsjedničke kampanje među ostalim nabraja pravne i fizičke osobe koji ne mogu biti donatori kampanje.

No, GONG upozorava da to nije zabranjeno i neprofitnim organizacijama, pa donatori koji su zabranjeni mogu donirati novac preko neprofitnih organizacija.

GONG također upozorava da zakonom nije propisana obveza objavljivanja svih donatora i iznosa donacija.

Tako, kaže GONG, donatori mogu biti anonimni, čime se ne postiže transparentnost i ne upoznaje javnost o tome tko financira pojedinog kandidata.

Upozoravaju također da nije propisan najviši dopušteni iznos donacije, pa se može dogoditi da neka tvrtka predsjedničkom kandidatu daruje milijune i da donacija ostane anonimna.

GONG također upozorava da zakon ne predviđa nikakve sankcije za nepravilnosti u kampanji, pa kandidat za predsjednika može nekažnjeno primiti protuzakonitu donaciju, protuzakonito koristiti proračunska sredstva ili ne objaviti donatore.

Udruga se pita kome treba takav zakon koji ne regulira materiju zbog koje je donesen i zašto je donijet po hitnom postupku bez uključivanja stručne i zainteresirane javnosti.

Pročitajte više