GONG podnio kaznenu prijavu zbog izborne prijevare u BiH

GONG je podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatih osoba zbog lažiranja rezultata prvog kruga izbora za predsjednika Republike Hrvatske. Naime, na popisu birača u BiH zaokružene su osobe koje su umrle, te osobe za koje se ispostavilo da uopće nisu izašle na birališta.

Na osnovi zaprimljenih obrazaca za izvještavanje GONG-ovih promatrača iz BiH koji su izvijestili o glasovanju u ime drugih osoba (obiteljsko glasovanje, glasovanje za druge osobe, umrle i sl.), te o upisivanju većeg broja birača u popis birača na biračkim mjestima te o umrlim osobama u popisima birača, GONG je zatražio uvid u izborni materijal iz BiH, te nakon što su od DIP-a dobili i provjerili materijal odlučili su podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatih osoba zbog kršenja izbornih propisa te zlouporabe izbornog prava i izborne prijevare.

U GONG-u, koji je u BiH imao samo dva promatrača (u 42 biračka mjesta) naveli su kako sumnjaju da se radi o organiziranoj izbornoj prijevari.

Nakon uvida u originalni izborni materijal iz BiH, GONG-ovci su uočili da postoji veći broj upisanih birača u popis birača na izborni dan, te da je bilo mnogo slučajeva dopisivanja birača bez upisivanja svih potrebnih podataka.

Tako je primjerice na biračkom mjestu broj 10. u Mostaru na izborni dan u popis birača upisano čak 519 birača, odnosno 29,8 posto od ukupnog broja birača koji su glasali na tom biračkom mjestu.

U GONG-u tvrde da su takvi birači, koji su u popise upisani na sam izborni dan, navjerojatnije izbrisani iz popisa birača za inozemstvo zbog prebivališta u Hrvatskoj, pa je tako "vrlo vjerojatna" mogućnost dvostrukog glasanja.

GONG je telefonski provjerio deset slučajno odabranih birača u BiH, za koje je na popisima birača označeno da su glasali, te došao do sljedećih podataka. Četiri od deset dotičnih osoba su preminule, petero ih tvrdi da nisu izašli na glasanje, a jedna osoba tvrdi da je izašla na glasanje.

Usporedbom imena članova biračkih odbora u BiH s izabranim i neizabranim općinskim vijećnicima na lokalnim izborima u BiH 2004., GONG je došao do saznanja da su, suprotno Zakonu o izboru predsjednika RH, u biračkim odborima sjedili i stranački dužnosnici, svi iz redova HDZ-a.

GONG je najavio da će pojačano promatrati drugi krug hrvatskih predsjedničkih izbora u BiH, a pratit će ih i promatrači OESS.

Pročitajte više