Google uklonio preporuku za Cestu kostiju nakon što je vozač umro od smrzavanja

Ilustracija: 123rf. Screenshot: Google Maps

GOOGLE je počeo preusmjeravati vozače na putu između dva istočna ruska grada Jakutska i Magadana dodajući im tri sata vožnje nakon što su se dva vozača zaglavila na napuštenoj cesti na -50 Celzijevih stupnjeva, piše RT.

Nakon jednotjedne potrage za njima pronađeno je tijelo 18-godišnjaka u automobilu prekrivenom snijegom u jednom od najhladnijih naseljenih mjesta na svijetu. Njegov suputnik, također tinejdžer, je preživio i prevezen je u obližnju bolnicu. Pokvario im se sustav grijanja u automobilu. 

Google Maps ranije je vozače navodio na tzv. Cestu kostiju koja, prema riječima lokalnih ljudi, nije u uporabi već nekoliko godina. Iako tehnički ona predstavlja najkraći put od Jakutska do Magadana skraćujući vrijeme vožnje za tri sata, s 34 na 31, zbog nedostatka održavanja te gotovo nepostojećeg prometa izuzetno je opasna, posebice zimi. 

U Rusiji je Googleova navigacija manje popularna nego domaći Yandex. Mnogi vjeruju da Yandex pruža bolje lokalne rute nego američka aplikacija, a na Twitteru su već krenuli komentari da bi "Rusi trebali koristiti samo Yandexove aplikacije za navigaciju u Rusiji". 

Službenog naziva autocesta Kolima, tzv. Cesta kostiju dobila je svoje ime jer su na njoj umirali brojni kažnjenici za vrijeme njene izgradnje. 

Za vrijeme Staljina Magadan je bio glavno tranzitno središte za kažnjenike poslane u radne logore. 

Pročitajte više