Gospić: Odgođen početak glavne rasprave na suđenju Ivici Rožiću

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Gospiću za danas sazvana glavna rasprava na suđenju Ivici Rožiću, kojega Državno odvjetništvo tereti za 14 kažnjivih djela podmetanja eksploziva pod kuće srpskih povratnika u Liku od 1996. do 1998., nije počela jer je glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske od Vrhovnog suda RH zatražio prenošenje mjesne nadležnosti sa Županijskog suda u Gospiću na neki drugi sud.

Naime, prije uobičajenog čitanja optužnice zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Gospiću, Željko Brkljačić, obavijestio je Sudsko vijeće o prijedlogu glavnog državnog odvjetnika RH Vrhovnom sudu da se prenese mjesna nadležnost sa Županijskog suda u Gospiću na neki drugi sud.

Nakon toga predsjednik Sudskog vijeća Pavao Rukavina napravio je kraću stanku.

"S obzirom na to da Sudsko vijeće o tom prijedlogu (državnog odvjetnika) nije bilo obaviješteno, zatražio sam u tijeku stanke od Vrhovnog suda RH na uvid prijedlog glavnog državnog odvjetnika, a nakon toga sam i odgodio zasjedanje, odnosno početak glavne rasprave dok Vrhovni sud ne donese konačnu odluku o tom prijedlogu", rekao je predsjednik Sudskog vijeća Pavao Rukavina.

Odvjetnik optuženog Ivice Rožića, Mirko Ružić usprotivio se prijedlogu državnog odvjetnika da se promijeni mjesna nadležnost suda jer zamjenik županijskog državnog odvjetnika predsjedniku Sudskog vijeća nije naveo niti jedan zakonski razlog da se Županijski sud u Gospiću proglasi mjesno nenadležnim.

"To je još jedan način odugovlačenja ovog postupka, osobito kad se zna da u istrazi niti jedan materijalni dokaz protiv optuženog Ivice Rožića nije pribavljen", rekao je odvjetnik Mirko Ružić.

Raspravi u slučaj Ivice Rožića danas se odazvalo sedam svjedoka, a optuženi Rožić izjavio je pred Sudskim vijećem da bi donošenje odluke o promjeni nadležnosti suda bilo omalovažavanje Županijskog suda u Gospiću te da je riječ o montiranom političkom procesu.

Uz nekoliko novinara i uz uobičajene mjere sigurnosti, početak zasjedanja Sudskog vijeća na Županijskom sudu u Gospiću pratio je i tim OESS-a.

(Hina) kp sp

Pročitajte više