Gotova ročišta u Zambiji, sutra bi osmero Hrvata moglo saznati sudbinu

Screenshot: HRT

SUTRA bi mogao biti poznat ishod za osmero Hrvata koji su već sedam mjeseci u Zambiji. Nakon što je sutkinja u ponedjeljak zaključila ročište i obznanila da će konačnu odluku donijeti u četvrtak, ostaje vidjeti kako će, sukladno njezinoj odluci, reagirati tužiteljstvo i obrana. 

Naime, postoji mogućnosti da i u slučaju zaključenja ročišta bude pokrenuto drugo, što bi za četiri uhićena para značilo još nekoliko mjeseci boravka u Zambiji, a možda i više.

Izvor za Index: Djeca su, dok se ne riješi postupak, trebala biti u Hrvatskoj

Podsjetimo, osmero Hrvata zambijski je sud već jednom oslobodio u veljači, ali ih je policija ponovno uhitila u zračnoj luci i vratila u pritvor te je sud ponovno podigao optužnicu protiv njih. Razlog tomu bila je anonimna prijava koja je došla iz Hrvatske. Od izvora bliskog obitelji doznajemo da se optuženi nadaju da će se njihova višemjesečna agonija sutra završiti.   

“Naravno da se boje, imaju takva iskustva da se moraju i imaju razloga bojati. Ako sutkinja želi cijeli postupak završiti lege artis (op. a. prema propisima), bit će i ročište za obranu. Ona sutra može zaključiti da nema nikakvih dokaza protiv njih osmero te ih osloboditi.

To je varijanta u kojoj bi djeca morala ići s njima, i to se treba odrediti sukladno međunarodnim pravilima čija je potpisnica i Zambija. Djeca su odavno trebala biti u Hrvatskoj. Mogli su biti smješteni u dom u Hrvatskoj dok se vodi postupak”, kazao nam je izvor.

On se, naime, referira na Konvenciju za zaštitu prava djece koja nalaže da uvijek treba poduzeti akcije koje idu u prilog najboljem interesu djeteta. Od 1991. godine Zambija je, zajedno s još 139 zemalja, potpisnica ove konvencije.  

Ne zna se što je s djecom

Iako obitelj i prijatelji osuđenih Hrvata u Zambiji smatraju da su djeca legalno posvojena i da, s obzirom na to da imaju isključivo hrvatske dokumente, trebaju biti u Hrvatskoj, još se ne zna kakva je točno situacija s njom.

Prethodno je prošli tjedan objavljeno u medijima da su djeca smještena u nekoj vrsti maloljetničkog zatvora, jer ne postoje domovi za nezbrinutu djecu, da bi naknadno Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izvijestilo da su djecu iz DR Konga koju su četiri hrvatska para namjeravala posvojiti preuzele zambijske službe socijalne skrbi te da su na sigurnom i da imaju dobre uvjete.

Ipak, dio članova obitelji optuženih smatra da su djeca, kad već imaju isključivo hrvatske dokumente, trebala biti u Hrvatskoj bez obzira na suđenje u Zambiji. Za sada od svih nadležnih institucija i odvjetnika pristiže jako malo informacija. Najveći razlog tome je negodovanje zambijskih sudaca koji smatraju da se ovaj slučaj ne bi trebao intenzivno pratiti jer bi mogao utjecati na tijek i ishod suđenja.   

Profesorica prava: Zambijski i hrvatski pravosudni sustav izrazito su različiti

Sanja Barić, profesorica s Katedre za Ustavno pravo na Pravnom fakultetu u Rijeci, prošli tjedan je za Index pojasnila različitosti između hrvatskog i zambijskog pravnog sustava, zbog kojih je, kako tvrdi, teško reći kako bi sutra moglo biti zaključeno ročište u Ndoli.

“Predmet u Zambiji je predmet pravosuđa države Zambije. Mi tu nemamo što pravno komentirati jer se radi o kaznenom pravu druge države koja slijedi tradiciju Commo Lawa, a ne Kontinentalnu europsku pravnu tradiciju kojoj mi pripadamo.

To u prijevodu znači da imaju drugačija rješenja, postavke i pristup. Mi ne možemo iz pozicije hrvatskog prava, posebno kaznenog, komentirati njihov kazneni postupak i procedure. Tu je i činjenica da nismo u potpunosti svjesni kako funkcionira njihova država.

Ono što sa sigurnošću znamo je da je zambijski pravni sustav izričito različit, uključujući i njegova načela. Uz to, praksa se razlikuje od države do države. Naime, čak i da dobro poznajete hrvatski ili talijanski ili neki drugi sustav, sasvim je drugačije kako oni funkcioniraju u praksi. 

Naime, zambijski i hrvatski sustav na papiru se drastično razlikuju, a kamoli u praksi pa tako svako komentiranje može biti kontraproduktivno jer se može nekoga uvrijediti, naštetiti postupku ili naprosto dezinformirati javnost. Zato je potrebno pričekati kraj postupka”, rekla nam je.

"U svakom slučaju, odluka kakva god bila, ona će biti nepravomoćna i jedna će strana uložiti žalbu", komentirao je kratko za Dnevnik.hr odvjetnik prof. dr. sc. Damir Primorac. 

Pročitajte više