Gotovina je tajno radio za francusku vlast?

"NIKADA nisam proveo ni jedan dan u zatvoru. Sve što sam radio bilo je pod okriljem vlasti. Jednoga dana kad prođe dovoljno vremena i kada budem dobio dopuštenje, sve ću detaljno opisati. Sada mogu samo reći da nisam imao nikakve veze s kriminalom, nego da je bila riječ o unutarnjem političkom sukobu" - kazao je Gotovina Pukaniću još 2003. godine, uz uvjet da to ne objavi, piše Nacional.

Gotovina je dodao kako je mogao biti optužen zbog nečega ako mu je netko nešto podmetnuo, jer je nakon Legije stranaca nastavio raditi za francusku državu.

Kako piše Ivo Pukanić u Nacionalu početkom 80-tih u Francuskoj je trajao podzemni predizborni rat između desničarskog predsjednika Giscarda d´Estainga te budućeg predsjednika Mitterranda, a kako je Gotovina bio blizak sa zapovjednikom Legije stranca, uskoro je postao članom parapolicijske Giscardove skupine, koja je kontrolirala Giscardove političke protivnike, a koja je funkcionirala kao zaštitarska tvrtka u vlasništvu Dominiqua Erulinea, brata Gotovininog zapovjednika u Legiji stranaca.

Giscard je saznao kako Mitterrand velike svote novca dobiva od jednog draguljara, pa je nakon što je saznao da novci možda dolaze od prodaje oružja Iraku i Iranu, odlučio angažirati "zaštitarsku tvrtku" da otme draguljara kako bi saznao što više o Mitterrandovu financiranju.

Giscard nije uspio ocrniti Mitterranda, pa je ovaj postao francuskim predsjednikom, nakon čega je također osnovao jednu skupinu koja je djelovala u tajnosti kako bi štitila njegova političke interese, te uništila Giscardove špijune, Gotovinu i Erulina.

Budući da klima u Francuskoj više nije bila pogodna za desničare, Gotovina i Erulin napustili su Francusku i uputili se u Paragvaj. Tijekom njihovog boravka u Paragvaju lažirani su sudski procesi, pa su obojica osuđeni zbog otmice draguljara.

Erulin se vratio u Francusku kad je na vlast 1995. godine došao Chirac, a gotovina se još 1990. prvo vratio u Francusku, a zatim je došao u Hrvatsku, gdje je počinjao sukob.

Nacional piše kako je zanimljivo da francuski veleposlanik i francusku vojni ataše nisu znali da je Gotovina osuđen u Francuskoj, a još je zanimljivije da je Gotovina 2001. godine bez problema dobio francusku putovnicu.

Prema svemu sudeći, smatra Pukanić, Francuzi znaju da je Gotovina bio samo dio političkog prepucavanja ljevice i desnice, te da ga nemaju razloga teretiti za optužbe koje su se pojavile tijekom Mitterrandova predsjedanja Francuskom.

Pročitajte više