Gotovina u Belfastu?

ANTE GOTOVINA možda se nalazi u Belfastu.

Irska policija (Gardai) dala je službenu izjavu kako nemaju informacija prema kojima se Gotovina nalazi u području pod njihovom jurisdikcijom. Belfast, grad u Sjevernoj Irskoj, državi u sastavu Velike Britanije, se naravno ne nalazi u području jurisdikcije irske policije.

U telefonskom razgovoru novinar Irish Newsa Sean MacBride rekao nam je kako je anonimni informator irskim medijima javio kako se Gotovina krije u Belfastu pod zaštitom Tonya Cascarina. Tony Cascarino, ime preuzeto od najpopularnijeg irskog nogometaša, pseudonim je jednog od prvih stranih dobrovoljaca koju su se u Domovinskom ratu borili na hrvatskoj strani, inače unuka jednog od heroja Irskog građanskog rata.

MacBride nam je također rekao kako irska policija navodno nije niti pokrenula istragu nakon prošlogodišnjih napisa kako se Gotovina možda krije u Irskoj, te nam najavio mogućnost da će ovog vikenda u irskim medijima biti pokrenut skandal vezan uz pitanje zbog čega irska policija nije pokrenula istragu o slučaju.

Dnevni list Irish Independent objavio je jučer tekst pod naslovom "Hrvat optužen za ratne zločine možda živi u Sjevernoj Irskoj", potpisan imenima Ive Šćepanovića (inače novinara Slobodne Dalmacije) i Toma Bradya, u kojem se navodi kako se Gotovina, prema nekim izvorima, krije u Belfastu, te kako bi se do kraja mjeseca mogao predati haškom sudu.

Kao što smo pisali u listopadu 2003., neki su irski mediji uvjereni kako Gotovina u Irskoj ima logistički podršku Tonya Cascarina.

Iako Tony Cascarino nije imenovan u članku Irish Independenta zbog pravnih razloga, opisan je identičnim riječima kao u tekstu Irish Mirrora, kojeg smo prenijeli u listopadu 2003.

Irish Independent dodaje kako su SAD, nakon informacija da je Gotovina otišao iz kontinentalne Europe u Irsku, ponudile 4 milijuna dolara za informaciju koja bi dovela do Gotovininog uhićenja.

Irish Independent prenosi i informaciju objavljenu u hrvatskim medijima, prema kojoj bi se Gotovina mogao predati haškom sudu u roku od slijedećih mjesec dana, nakon što su njegovi odvjetnici od Vlade dobili dokumente haškog tužiteljstva.

Pročitajte više