Gotovo polovica stanovništva živi u gradovima: Kina ima 1,34 milijardi stanovnika

POPIS stanovništva u Kini pokazao je da najmnogoljudnija zemlja svijeta ima 1,34 milijardi stanovnika te da raste broj onih starijih od 60 godina.

Skoro polovica kineskog stanovništva živi u gradovima, a 13,3 posto ih je starije od 60 godina što je za 3 posto više nego 2000. godine. Podaci iz popisa stanovništva pokazuju da se usporio rast broja kineskog stanovništva.

Broj stanovnika će početi padati

To bi moglo utjecati na ekonomiju, jer će se smanjiti broj radnika, posebno onih jeftinijih iz ruralnih područja. Za 6 posto se smanjio i broj mlađih od 14 godina te njih sada ima 16,6 posto populacije.

49,7 posto stanovnika živi u gradovima, što je za čak 13 posto više nego prije 10 godina. Politika "jednog djeteta po obitelji" smanjila je rast stanovništva godišnje na manje od jedan posto. Očekuje se da će u narednim godinama u Kini početi padati broj stanovnika. Spekulira se da bi vlada mogla malo "olabaviti" tu politiku koja je uvedena 80-ih godina zbog ubrzanog rasta stanovništva.

Trenutno parovi u gradovima smiju imati jedno, dok oni na selu mogu imati dvoje djece. Prvi popis stanovništva je Kina provela 1953. godine te je tada imala populaciju od 594 milijuna ljudi, što je više od upola manje nego što ih je sada.

Pročitajte više