Govor mlade kongresnice o korupciji u SAD-u postao najgledaniji na Twitteru

Screenshot: CNN

MLADA demokratska kongresnica Alexandria Ocasio-Cortez u samo nekoliko mjeseci postala je jedna od najvećih zvijezda u američkoj politici. Lijeve političke struje njom su oduševljene, a desnima je trn u oku.

Prije tjedan dana održala je govor o sustavnoj korupciji u vlasti i odmah se povezala s ljudima diljem političkog spektra.

U svojem govoru pred kongresnim Odborom za nadzor, Ocasio-Cortez u samo pet minuta uspjela je prozvati trenutni sustav koji potiče i nagrađuje korumpirane političare.

Najgledaniji videozapis političara

U nekoliko dana njen govor je na Twitteru pogledan više od 38 milijuna puta, što ukazuje na to da su se za njene stavove zainteresirale i one osobe koje s njom možda ne dijele sva politička gledišta, ali im je važna borba protiv korupcije unutar političkih elita, piše Good.

Joe Lawrence, urednik NowThis Newsa, napisao je da je njen govor postao jedan od najgledanijih videozapisa nekog političara na Twitteru. 

Kviz korupcije

Kao što smo već pisali na Indexu, političarka je u govoru odlučila zaigrati "kviz korupcije" s etičkim stručnjacima koji su saslušani pred odborom.

Postavila im je niz domišljatih hipotetskih pitanja kojima je razotkrila dramatičan nedostatak propisa koji bi spriječili da sebični i korumpirani zastupnik čini što god hoće. A onda je pokazala da je situacija s korumpiranim predsjednikom još gora. 

Nada ili put u propast?

>> Alexandria Ocasio-Cortez: Jedina nada za Ameriku ili socijalistička prevara?

Tijekom protekla dva tjedna, 29-godišnja demokratkinja dobila je s jedne strane golemu političku podršku zbog svojih socijalno progresivnih ideja, poput 70% poreza za najbogatije Amerikance ili rezolucije o Zelenom novom dogovoru (Green New Deal), sveobuhvatnom programu državnog ulaganja i ekonomske reforme kojim bi se eliminirale američke emisije stakleničkih plinova koji izazivaju globalno zatopljenje.

S druge strane, konzervativniji politički milje demonizirao ju je kao socijalisticu koja želi pretvoriti Sjedinjene Američke Države u autoritarnu državu kao što su Venezuela ili Kuba. 

Novi zakon protiv korupcije

Gdje god da se točno smjestila istina o političkim idejama Alexandrije Ocasio-Cortez, takvi politički potezi i borba protiv korupcije ipak bude nadu. 

Naime, u petak, 8. veljače, demokrati su predložili legislativu For The People Act (Zakon za ljude), odnosno niz zakona kojima bi se trebala okončati zakonska odredba Citizens United (Ujedinjeni građani) koju je donio SCOTUS (Supreme Court of the United States), a koja je omogućavala da neograničena količina novca uđe u politički sustav.

Iako zakon, piše Good, vjerojatno neće proći u Senatu kojim dominiraju republikanci, on ipak ukazuje na to da barem jedna od najvećih američkih stranaka poduzima konkretne korake kako bi okončala korupciju u Washingtonu.

Pročitajte više