GPS da se ne izgube: Djeca u švedskim vrtićima na izletima nose prsluke s odašiljačem

Foto: flickrhivemind.net/Tags/dagis

VRTIĆI u Švedskoj počeli su koristiti GPS uređaje kako bi za vrijeme izleta mogli pratiti položaj djece. Ta je praksa izazvala polemike etičke i praktične naravi, javlja agencija AP.

Neki roditelji zabrinuti su kako će vrtići tehnologijom zamijeniti osoblje, dok se drugi pitaju hoće li djeca naviknuta na nadzor imati pogrešan pogled na pojam privatnosti kada odrastu.

Ravnateljica jednog vrtića u Borlangeu, Monica Blank-Hedquist za AP je rekla kako njezino osoblje GPS i ostale elektroničke uređaje za praćenje koriste za vrijeme izleta u šumu, kada djeca nose prsluke u kojima se nalazi odašiljač, čiji signal osoblje može pratiti na zaslonu.

GPS se koristi kao dodatno sredstvo sigurnosti kada je skupina od 20 djece u šetnji sa tri odgajateljice, kako bi se brzo moglo otkriti ako se ijedno dijete odvoji od grupe i odluta.

Dok neki u određenim situacijama vide praktičnu prednost ovakvog sistema nadzora, drugi pak nisu uvjereni kako se uređajima za praćenje povećava sigurnost njihove djece.

Glasnogovornik jedne od tvrtki koje proizvode GPS-ove, Purple Scouta, Johan Stromhage, rekao je da se na uređaje treba gledati kao na nadopunu odgajateljima, a ne njihovom zamjenom. Purple Scout trenutno u jednom od švedskih vrtića provodi testiranje  proizvoda, a mnogi su privatni vrtići već naručili svoje primjerke.

Lako je moguće da će se u cijelu priču uplesti i vlasti te pokrenuti istragu, a do poteškoća bi moglo doći ako se otkrije da uređaji bilježe i pohranjuju podatke ili informacije o položaju osobe, i makar je uređaj prvotno osmišljen iz dobrih namjera, kao što se često događa, mogao bi biti zloupotrijebljen.

Pročitajte više