Grabar-Kitarović: Vlada nije povezana s Gotovinom

Hrvatska vlada nije povezana s generalom Gotovinom i postoji čvrsta politička volja da se to pitanje riješi, izjavila je u utorak ministrica europskih integracija Kolinda GrabarKitarović.

"Vlada ni na koji način nije, u smislu pomaganja ili skrivanja, povezana s generalom Gotovinom", rekla je Grabar-Kitarović Hini u telefonskom razgovoru iz Bruxellesa.

Ona i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul sastali su se u sjedištu Europske komisije s direktorom Opće uprave za proširenje Fabriziom Barbasom.

U tijeku je njihov susret s povjerenicom za vanjske poslove EU-a Benitom Ferrero-Waldner, kojim će prevladavati pitanje skorih pregovora o pristupanju Hrvatske EU-u.

Po riječima ministrice europskih integracija, Barbas je hrvatskim dužnosnicima uručio nacrt Okvira za pregovore s Hrvatskom, koji će biti službeno prihvaćen 21. veljače.

Među najvažnijim dijelovima nacrta je tzv. suspenzivna klauzula, koja predviđa mogućnost prekida pregovora "u slučaju kontinuiranog kršenja načela EU-a", rekla je Grabar-Kitarović.

Na sastanku s visokim dužnosnikom EU-a raspravljalo i o tzv. bench markingu, pri čemu je dogovoreno da će EU i Hrvatska, nakon dubinske analize usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a, zajednički definirati kada se pregovori za svako od 35 poglavlja mogu smatrati zatvorenima.

(Hina) xbcav ysd

Pročitajte više