grad zagreb nije prezadužen

Grad Zagreb nije prezadužen već spada u umjereno zadužene gradove, istaknuto je danas na skupštinskim odborima za gospodarski razvoj i komunalno gospodarstvo uoči održavanja sjednice Gradske skupštine 23. rujna.

Dnevni red predstojeće skupštinske sjednice ispunjen je uglavnom gospodarsko-komunalnim temama poput izvješća o gradskom proračunu u prvoj polovici godine po kojem je u prvih šest mjeseci ostvareno 2,525 milijarde kuna prihoda ili 50,6 posto od planiranog te 2,354 milijarde rashoda ili 47,2 posto od plana.

U raspravi je istaknuto da zbog "klasičnih problema", poput dugotrajnog postupka javnog nadmetanja kao i provedbe urbanističko- arhitektonskih natječaja za detaljne planove uređenja, neki zacrtani projekti nisu ostvareni.

Vladimir Velnić (SDP) je ustvrdio da je Zagreb, unatoč tome, veliko gradilište, no Radoslav Dumančić (Hrvatski blok) kritizirao je gradsku vlast koja je, rekao je, pokazala nesposobnost da potroši prikupljeni novac poreznih obveznika i to za predškolske, školske i sportske objekte.

"Potrebna nam je kvalitetna priprema radova tj. rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i sređivanje dokumentacije jer se u protivnom cijena zemljišta povećava i deset puta kad naši bageri dođu na teren što koči početak radova", rekao je. Pritom je ocijenio kako je upravo Grad odgovoran za slučaj vezan uz školu u Sesvetskim selima gdje gradnja nije započela iako je novac za to osiguran, pa 1500 učenika ide u jednu školu u tri smjene, sa skraćenom satnicom.

Na odborima je podržano davanje suglasnosti za kreditiranje trgovačkog društva "Vodoopskrba i odvodnja" kod Hrvatskih voda u iznosu od 85 milijuna kuna budući da se Grad opredijelio da kao prioritet ima sanaciju vodovodne mreže.

Na dnevnom redu skupštinske sjednice bit će i razrješenje predsjednice Gradske skupštine što je predložio Zdravko Tomac, podržan od oporbenih gradskih zastupnika, smatrajući da je svojim izjavama Morana Paliković- Gruden uvrijedila članove Povjerenstva za utvrđivanje činjenica u vezi s prenamjenom zelenih površina u građevinsko zemljište u GUP-u Grada Zagreba.

(Hina) xbdj yaz

Pročitajte više