Građanima poskupljenje usluga, uhljebima sve što su poželjeli

Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

PRIJETNJE kolapsom su urodile plodom. Bandićeva uhljebnička struktura u Zagrebačkom holdingu, koju je pokojni gradonačelnik stvarao godinama, uspjela je izboriti za sebe količine novca o kakvima za vrijeme Bandića nije smjela ni sanjati.

>> Godinama su šutjeli dok je Bandić krao i uhljebljivao. Sad Zagrebu prijete kolapsom

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i sindikati Zagrebačkog holdinga dogovorili su nova materijalna prava za sve zaposlene, koja će dijelom platiti građani glavnog grada povećanjem cijena komunalnih usluga.

Tomašević: Bit će poskupljenja

"Završio je razgovor između gradske vlasti, Uprave Holdinga, predstavnika sindikata i radnika. Razgovor je po meni bio vrlo dobar, ne samo u materijalnim pravima. Prezentirali smo im što je dogovoreno na razini Holdinga, što to znači za njihovih šest zahtjeva", objavio je jučer oko podne gradonačelnik Tomašević. 

>> Postignut je dogovor između sindikata i Holdinga. Tomašević: Bit će poskupljenja

U međuvremenu smo doznali detalje onoga što je dogovoreno. Predsjednica Sindikata Čistoće Mirjana Kaltak na Facebook stranici Čistoće objavila je što su sve ispregovarali. Tako su, među ostalim stvarima, zaposlenici Holdinga osigurali razne bonuse.

Evo što su sve dobili zaposleni u Holdingu

"Poštovani članovi Sindikata Čistoća Zagreb ali i svi ostali radnici Zagrebačkog holdinga,

nakon dva mukotrpna mjeseca u kojima samo imali postupak pregovora koji nije uspio i nakon toga postupak mirenja koji je uspješno okončan 31.01.2023. godine obavještavamo Vas da je postignut dogovor između poslodavca i sindikata za povećanje Vaših plaća i to na sljedeći način;

Od 01.01.2023. godine povećava se osnovica plaće za 5% te od 01.07.2023. godine još za 3% bruto,

Za radnike koji obavljaju poslove u I i II grupi složenosti poslova povećava se stalni dodatak na iznos 1.300,00 kuna bruto

Za radnike koji obavljaju poslove III grupe složenosti poslova povećava se stalni dodatak na iznosu 1.200,00 kuna bruto

Za radnike koji obavljaju poslove IV i V grupe složenosti poslova i radnike izvan grupa složenosti stalni dodatak ostaje 1.000,00 kuna bruto", stoji u uvodu.

>> Ovo su dobili zaposlenici Holdinga: Uskrs 1000 kuna, Sv. Nikola 1000, božićnica...

Nagrade, regres, darovi...

"Nagrada se povećava na 7.500,00 kuna (maksimalni iznos) i isplaćivat će se 12 mjeseci po 500,00 kuna i u mjesecu prosincu do 30.12. ostalih 1.500,00 kuna. U povodu dana Svetog Nikole isplatit će se svakom radniku koji ima dijete koje do 6.12. tekuće godine nije navršilo 15 godina starosti iznos od 1.000,00 kuna za svako dijete", stoji u tekstu.

"Regres za korištenje godišnjeg odmora isplaćuje se u iznosu od 1.750,00 kuna neto", dodaje se. "Božićnica se isplaćuje do 20.12. tekuće godine u iznosu od 1.750,00 kuna neto. Dar u naravi za Uskrs isplaćuje se u iznosu od 1.000,00 kuna", stoji dalje.

"Poslodavac će radnicima koji obavljaju poslove vozača plaćati trošak periodične izobrazbe (KOD 95), Poslodavac će plaćati izradu kartice vozača za digitalne tahografe za sve radnike koji obavljaju poslove vozača", dodaje se.

"Kompletni socijalni sporazum"

Saborski zastupnik Možemo Damir Bakić je rekao jutros na HTV-u da će radnici dobiti znatno više od početne opcije koja je bila na stolu kad su pregovori u studenom počeli.

"Mi smo zapravo jučer postigli sporazum o kompletnom paketu materijalnih prava, što uključuje i povećanje osnovice i povećanje, odnosno definiranje svih neoporezivih davanja, i povećanje, odnosno definiranje i redefiniranje svih dodataka na plaće, i konačno - ono što je možda i najvažnije u ovom trenutku - podešavanje koeficijenata, odnosno novu sistematizaciju radnih mjesta", rekao je Bakić.

Kolektivni ugovor bi trebao uskoro biti potpisan i vrijediti tri godine. "Dobili smo kompletni socijalni sporazum", pohvalio se Bakić.

Koliko će sve to koštati građane?

No, koliko će sve to koštati?

"Mislim da je već direktor Holdinga Ivan Novaković rekao da je ovo što je do sada obećano i što će biti uskoro potpisano, što se tiče ovih prvih triju komponenti, teško otprilike 80 milijuna kuna", otkrio je Bakić.

"Još do 60 milijuna kuna rezervirano je unutarnjim rezervama koje je uspio iznaći Holding za poštimavanje koeficijenata, dakle, za donošenje nove sistematizacije radnih mjesta. To će reći da je gornja granica otprilike reda veličine 140 milijuna kuna za Holding. Za ZET je znatno manje, ali sigurno ne bitno manje od 90-ak, možda i više milijuna kuna", nastavio je računati.

Upitan kako će se sindikalni paket financirati, saborski zastupnik Možemo Bakić je rekao da će se dio financirati iz unutarnjih rezervi Holdinga i ZET-a, da će dio tereta morati preuzeti gradski proračun, ali da će dio morati snositi i građani. Međutim, poručio je da će veliku većinu troška na kraju ipak podnijeti Grad Zagreb.

Zagrepčani već plaćaju najviši prirez u državi

No, kada se kaže "Grad Zagreb", misli se i na sredstva koja gradske vlasti dobivaju naplatom najvećeg prireza u državi od 18 posto. Drugim riječima, većinu troška ovakvog povećanja materijalnih prava svih zaposlenih u Holdingu - uključujući i sve moguće nagrade i dodatke - platit će građani Zagreba. Od njih se očekuje i da plaćaju račune za odvoz smeća kada odvoze smeća nema zbog štrajka.

Na pitanje novinara trebaju li građanima stići manji računi jer nisu imali adekvatnu uslugu tijekom posljednjeg razdoblja, sindikalist Miljenko Gočin izjavio je da vjeruje kako će građani pokazati razumijevanje.

>> Sindikalist: Veliki dio građana ima nekoga tko je zaposlen u Holdingu

"Mislim da građani to neće sporiti i da će pokazati razumijevanje jer su i dali podršku tim ljudima. Veliki dio građana ima nekoga tko je zaposlen u Holdingu", rekao je Gočin.

Tomašević je popustio sindikatima

Kada je bio u opoziciji, Tomašević je obećavao "jeftinije usluge građanima", koje će se dobiti iskorjenjivanjem bandićevske korupcije, a sada diže cijene komunalnih usluga. Voda je već poskupjela, a sad slijedi i ostalo kako bi se namirili apetiti sindikata Zagrebačkog holdinga i Bandićevih uhljeba.

Glasni opozicionar Trpimir Goluža iz Mosta rekao je da su sindikati u "utakmici" s Upravom Holdinga pobijedili s 3:0, zahvaljujući "odličnoj roli koju su odigrali radnici Čistoće".

>> Mostovac Goluža: Tomašević je zadužio Zagreb za 3.5 milijardi kuna

"Sam gospodin Bakić je rekao da su radnici Holdinga dobili znatno više nego što je bila početna pozicija. To vam sve govori", poručio je Goluža, dodajući da je Tomašević bezuvjetno kapitulirao pred spontano okupljenim radnicima Čistoće koji su štrajkali, kao i da je ponižen.

Holding je već u minusu od 5 milijardi kuna

Podsjetimo se i kakvo je financijsko stanje Holdinga. Dugovi Zagrebačkog holdinga gomilaju se godinama i najviše su narasli upravo za vrijeme Milana Bandića. Trenutno je Holding u dugu nešto manje od 5 milijardi kuna.

Ove godine na naplatu stiže obveznica izdana u srpnju 2016., u iznosu od 1.8 milijardi kuna. Dio sredstava je iskorišten za prijevremeni otkup obveznice izdane 2007., koja je iznosila 2.3 milijarde kuna. U rujnu 2009. godine otkriveni su dokumenti koji su pokazivali kako je novac iz te prve obveznice trošen. Samo 4.8 milijuna kuna potrošeno je na vodovod, a najveći dio novca je potrošen na sumnjive operacije spašavanja proračuna Grada Zagreba.

Index je zanimalo kada i koliko točno gradska vlast u takvoj situaciji planira povećati cijenu komunalnih usluga građanima Zagreba. Poslali smo upite Holdingu i Gradu Zagrebu, a odgovore ćemo objaviti kada ih dobijemo. 

Ekonomski udar na Zagrepčane

Povećanje cijena komunalija dodatni je ekonomski udar na Zagrepčane, koji se, kao i ostatak Hrvatske, muče s inflacijom, povećanjem cijena uslijed konverzije u euro i skupljom strujom i plinom. A ubuduće će plaćati i 1000 kuna za Svetog Nikolu svakom zaposleniku Holdinga koji ima dijete do 15 godina. A za Božić, tri tjedna kasnije, plaćat će i božićnicu od 17500 kuna, dar za Uskrs 1000 kuna itd.

Gradonačelnik Tomašević je očito procijenio da mu se više isplati dodatno financijski opteretiti građane nego riskirati generalni štrajk u Holdingu, na koji su sindikati, po svemu sudeći, bili spremni. Pitanje je hoće li to na isti način vidjeti Zagrepčani kada dobiju povećane račune za komunalne usluge. Saznat ćemo to na sljedećim izborima.

Tomašević je smirio sindikate na račun građana Zagreba

Politički gledano, kupovanje mira sa sindikatima na račun građana jedna je od ključnih odluka Tomaševićevog gradonačelničkog mandata.

Sada više ne može koristiti izgovor Bandića jer Holding provodi novu sistematizaciju po planu Tomaševićeve uprave, a sada je dogovoren i novi kolektivni ugovor za zaposlene s izdašnim povećanjem materijalnih prava. To je sada Tomaševićev Holding, a ne Bandićev Holding.

To da su loše plaćeni više ne može biti izgovor zaposlenih u Holdingu što loše rade svoj posao, kao ni što se ne odvozi smeće po najavljenom planu. Izlika više nemaju ni gradonačelnik Tomašević ni sindikati. Građani Zagreba koji će ubuduće plaćati skuplje komunalne usluge više neće imati strpljenja za otaljavanje posla i substandardne gradske usluge. 

Pročitajte više