Gradonačelnici Solina i Kaštela odgovorili Puljku: "Split ne može nametati odluke"

Solinski i kaštelanski HDZ-ovi gradonačelnici Dalibor Ninčević i Denis Ivanović opovrgnuli su tvrdnje splitskoga gradonačelnika Ivice Puljka o alarmantnom stanju u Vodovodu i kanalizaciji (ViK) i ustvrdili da nisu bojkotirali prijedlog za poskupljenje vode.

"Nije istina da je ViK prvi put u minusu jer su u minusu od 5,3 milijuna kuna bili 2017. godine. Jeste li ikada čuli od Nadzornog odbora da je stanje katastrofalno i da se ViK urušava, a dužnost im je bila kontrolirati i upozoriti", izjavio je Ninčević novinarima.

"Najvažnije je da sjednemo i razgovaramo"

Ivanović je pak pozvao direktora ViK-a Miroslava Delića da okupi skupštinare i prije poskupljenja vode analizira situacija. Napomenuo je da nakon poskupljenja vode ide podizanje komunalne naknade za razvoj, a boji se da će se cijena vode morati podići za 40 - 50 posto.

"Najvažnije je da sjednemo i razgovaramo i vidimo kako riješiti gubitke. Ljude ne možemo razapeti jer znamo koliko su porasli životni troškovi", kaže Ivanović. Osim toga, demantirali su Puljkovu izjavu da su općine i gradovi u kojima je na vlasti HDZ bojkotirali prijedlog o poskupljenju vode za 19 posto.

Za poskupljenje su glasali Split, općine koje vode nezavisni načelnici Marina i Muć, te Lećevica i Prgomet koje vodi HDZ. Protiv su bili Solin, Kaštela, Podstrana, Klis, kao i Trogir u kojem je na vlasti SDP, dok je Šolta bila suzdržana.

"Split ne može nametati odluke"

"Kada tako važna odluka dođe na dva lista papira, a trebala bi dodatno opteretiti građane, onda je naša dužnost i obveza argumentirano tražiti pojašnjenja. Ako je Split najveći suvlasnik komunalnih tvrtki to ne znači da može s pozicije sile nametati odluke", rekao je Ninčević.

Izmjenom poreznog zakona Solin je ostao bez 1,3 milijuna eura prihoda, ali su odlučili da neće dizati porez i cijene drugih usluga. Nastojat će to nadoknaditi drugim uštedama, a na mjesečnoj razini poskupljenje vode iznosilo bi četiri do pet eura, što je građanima puno.

"O svemu treba razgovarati i analizirati, želimo biti partneri, a ne poslušnici koji će dizati ruke bez prethodne argumentacije", kaže Ninčević.

Pročitajte više