UHLJEBISTAN

Gradonačelnik Bjelovara razotkrio je muljatore koji vladaju ostalim gradovima

Foto/montaža: Index/Pixsell/Luka Stanzl

BAŠ svatko s pristupom internetu od jučer može provjeriti kako gradska uprava Bjelovara troši novac iz proračuna. Pod frazom ''novac iz proračuna'' krije se, naravno, novac koji su građani Bjelovara uplatili gradskoj upravi kroz poreze. Sada konačno mogu vidjeti kako se točno taj novac troši.

Javno je sve, od plaće do dnevnice

Jednostavnom pretragom po imenu i prezimenu mogu vidjeti kamo je netko putovao, koliko je na putu potrošio, koliko je koštalo spavanje, a koliko službeni ručak. Mogu vidjeti i koliku plaću ima baš svaki zaposlenik gradske uprave, od gradonačelnika Darija Hrebaka naniže. 

Primijetite li, primjerice, gradskog službenika ili službenicu kako u radno vrijeme ispija kavu, kupuje na tržnici ili vas zavlači za neki dokument, možete istoga trenutka provjeriti koliko ih plaćate za to. S objavom novca koji dobivaju svaki mjesec, vjerojatno će postati puno uslužniji prema građanima koji od njih nešto traže. Osim toga, bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak vjeruje da će se ovakvom objavom isplata iz proračuna dokinuti mogućnost stranačkog zapošljavanja, smanjiti pokušaji namještanja natječaja i povećati povjerenje građana u gradsku upravu. I to je puno važnije od toga da se može provjeriti koliko zaista zarađuje susjed ili koliko je koštalo gradonačelnikovo spavanje na službenom putu.

Pitali smo gradonačelnike deset najvećih gradova hoće li učiniti isto

Pitali smo deset gradonačelnike deset najvećih gradova u Hrvatskoj hoće li i kada i oni objaviti sve isplate iz proračuna kojima upravljaju. Ta jednostavna pitanja poslali smo gradonačelnicima Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka, Zadra, Slavonskog Broda, Pule, Kaštela, Karlovca i Siska. Njima vladaju gradonačelnici iz različitih stranaka, a nakon 24 sata čekanja na odgovore, zaključili smo da im je zajedničko jedno – ne vole odgovarati na pitanja o tome kako troše naš novac. 

Odgovorila samo Rijeka

Dobili smo jedan jedini odgovor. Iz riječke gradske uprave odgovorili su nam da su “sa zanimanjem popratili vijest o aplikaciji koju je dao izraditi Grad Bjelovar”. Čestitali su Bjelovaru i pohvalili ih na transparentnosti, ali takvu aplikaciju neće i sami napraviti. 

“Što se tiče otvorenosti i transparentnosti proračuna, Rijeka već objavljuje baze podataka koje sadrže Proračun na 4. razini konta i izvješća o izvršenju proračuna na 5. razini iz kojih su vidljivi planovi i isplate na razini višoj od zakonske obaveze, no zasad nismo predvidjeli financijska sredstva za izradu posebne aplikacije poput ove bjelovarske kojom bi se proračun i na ovaj način pretraživao”, poručili su iz Rijeke pohvalivši se usput nagradama i priznanjima koje su dobili kao jedan od najtransparentnijih gradova. Riječ je o priznanjima koje su dobili od Instituta za javne financije i tvrtke Apsolon, koja je istraživala stupanj digitalizacije i komunikacije s građanima.

Zagreb "šampion transparentnosti"

U potonjem istraživanju, osim Rijeke, posebno je pohvaljen i Zagreb kao “šampion digitalizacije”. Posebno je istaknuto da su za vrijeme istraživanja od Zagreba odgovor na upit dobili za samo 11 minuta. Ne znamo koje su pitanje postavili zagrebačkoj upravi, ali nama ni nakon 24 sata nije stigao odgovor na pitanje hoće li i kada objaviti sve isplate iz gradskog proračuna.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić to je pitanje izbjegao i na današnjoj konferenciji za medije. Umjesto jednostavnog odgovora, i on se pohvalio da je Zagreb četiri puta nagrađen kao najtransparentniji grad u Hrvatskoj.

Sudi mu se za zapošljavanje preko veze 

No treba uzeti u obzir da je te riječi izrekao višestruki USKOK-ov optuženik kojemu se, između ostaloga, sudi i za nezakonita zapošljavanja, izmišljanja radnih mjesta, napredovanja službenika i službenica koji takva napredovanja ni po čemu nisu zaslužili osim po odanosti šefu i utjecajnim poznanstvima ili obiteljskim vezama. Koliko je velik planirani nered u Zagrebu najbolje govore svjedočanstva sa suda u kojima neki nisu znali ni na kojim su mjestima radili, ni kako su napredovali, a poznato je i Bandićevo psovanje Vidoja Buluma koji kuharici kave nije povećao plaću kada ju je prebacio na bolje radno mjesto, uz pitanje: “Znaš li ti iz čije je ona familije?”

Isplaćivao dnevnice ljudima koji ne rade za grad

Stoga nije ni čudno što Bandiću ne pada na pamet objaviti kolike su plaće njegovih zaposlenika iz mjeseca u mjesec ni kolike su im dnevnice isplaćene. Na koncu, ne pada mu na pamet ni objaviti isplate dnevnica po putnim nalozima jer mu se sudi i zbog isplate dnevnica osobama koje uopće nisu zaposlenici Grada.

Masovno uhljebljivanje u Splitu

Slična je situacija i u Splitu. Svaki novi gradonačelnik dovodi svoje ljude i krca gradsku upravu podobnima. Posljednji takav slučaj zabilježen je kada je na mjesto ravnateljice Centra za kulturu Zlatna vrata HDZ naumio postaviti trenericu Danijelu Ćukušić.

“Smatran da je moj program bija okej, da je moj program bija bolji od protukandidata. Da, ali ja se ne smatram... Nemam preporuke vezano za kineziologiju, nego imam vezano za obrazovanje odraslih. Znači, ja tu, znači ja sam vam radila u obrazovanju odraslih kad sam ostala bez posla, onda sam se vratila ponovno u sport. U rukomet. Eto, to van je to”, rekla je tada Danijela Ćukušić Indexovom novinaru Vladimiru Matijaniću. 

Umjesto odgovora - ogovaranje Hrebaka

Primjera takvog stranačkog kadroviranja je bezbroj u Hrvatskoj i razumljivo je da gradonačelnicima ne pada na pamet objaviti koga, zašto i koliko plaćaju te na što se sve troši novac uzet građanima.

Puno im je jednostavnije ne odgovoriti na pitanja i pretvarati se da Bjelovar nije postavio novi standard u transparentnosti. Ili kao u dva jučerašnja slučaja, umjesto odgovora nazvati novinare i ukazivati im na to koje se sve sumnjive isplate nalaze u bjelovarskoj aplikaciji. Hrebak ih je, ako i jesu sumnjive, objavio, a oni - nisu. Zašto nisu? To bar nije teško pretpostaviti.

Pročitajte više