Gradonačelnik Dubrovnika: Na Stradunu ne smije biti preko 10 vozila istovremeno

Screenshot: RTL

DUBROVAČKI gradonačelnik Mato Franković je za RTL Danas govorio o promjenama u vezi prometa u Dubrovniku kojima bi se trebale riješiti gužve. HDZ-ov Franković navodi da je njegova vlast napravila puno mjera po pitanju održivosti turizma u posljednjih šest godina.

"Od grada, koji je 2017. stavljen na svjetsku listu top 10 gradova koje treba izbjegavati, došli smo do toga da je Dubrovnik grad primjer. Pred nama su izazovi vezani za opskrbu grada i u narednom tjednu to ćemo riješiti. Opskrba u grad smije ulaziti od 5 do 7.30 sati, a nakon toga se na Stradun više ne smije ulaziti vozilima.

Ipak, najveća koncentracija vozila je od 6.45 do 7.30 sati zbog čega ćemo uvesti ograničene slotove za sve dobavljače. Ni u jednom trenutku neće smjeti biti više od 10 vozila istovremeno", rekao je Franković za RTL Danas. Dodaje da je uvjeren da će novim pravilima već od idućeg petka uvesti potpuni red.

"Pravo prioriteta domaćih" oko zidina

Upitan što s gužvama oko zidina i hoće li biti promjena oko regulacije prometa, Franković odgovara da će se uvesti pravilo prioriteta domaćih ljudi.

"Liberalizacija taksi tržišta donijela je niže cijene u Hrvatskoj, ali nama u Dubrovnik i jako puno taksista. Na primjer, do 2019. bilo je 280 taksista, a otada čak 7000. Nevjerojatno je da u tako mali grad kao što je Dubrovnik dođe toliko taksista, naše ulice za to nisu dovoljno velike. Zato uvodimo zone posebnog režima prometa i limitirat će se mogućnost ulaska oko prometne jezgre. Prioritet će dobiti oni najbitniji - građani Dubrovnika", govori dubrovački gradonačelnik.

Problem s kruzerima

Franković navodi da se problem kruzera u Dubrovniku riješio te da su dogovorili da ne bude više od dva kruzera istovremeno. Navodi da uvijek postoji mogućnost iznimke, ali da to nije ključno.

"Mi upravljamo dolaskom brodova i gostiju u grad. Do 2017. u Dubrovnik su dolazili brodovi i ostajali četiri do pet sat, sada ni jedan brod ne smije stajati manje od 8 sati, a nerijetko stoje 10 i više sati. Studija Sveučilišta u Dubrovniku pokazala je da smo lani imali više gostiju nego 2019., ali bili su kvalitetnije raspoređeni unutar dana, tjedna i mjeseca. Nije to pitanje apsolutnog broja gostiju, nego kako su oni raspoređeni u nekom periodu", kazao je Franković za RTL Danas.

Pročitajte više