Gradonačelnik Portlanda izašao na ulice s provjednicima pa se gušio od suzavca

Screenshot: Twitter

TED WHEELER, gradonačelnik Portlanda, nekoliko je puta oštro kritizirao Trumpovu odluku da se u njegov grad pošalje savezna policija. Wheeler je optužio federalne snage da "monstruozno" pretjeruju s primjenom sile. 

Portlandska policija priopćila je da su prosvjedi protiv rasizma i policijskog nasilja eskalirali nakon sukoba sa snagama sigurnosti te bacanjem zapaljivog sredstva na zgradu jednog suda. 

Američke agencije, mediji i društveni mediji bili su puni snimaka federalnih policijskih snaga kako bacaju suzavce po prosvjednicima. Među njima je bio i sam gradonačelnik najvećeg grada savezne države Oregon. 

Na jednoj od snimaka vidi se kako gradonačelnik Wheeler na licu zbog epidemioloških mjera ima zaštitne naočale za oči te kako se tako opremljen, okružen drugima, ozbiljno guši u gustom dimu suzavca. Netko mu dodaje vodu, a drugi dovikne: "Kako ti se ovo sviđa, Teddy?"

Wheeler se ranije nije previše angažirao oko dovođenja u red svojih policijskih snaga. Ipak, nakon Trumpove odluke presjekao je i izašao na ulice s prosvjednicima. Stanje na ulicama Portlanda nazvao je "pravim urbanim ratom". 

"Njihova prisutnost ovdje uzrokuje još i više nasilja i više vandalizma", rekao je Wheeler za CNN.

Problematično je bilo i to što su savezni policajci demonstrante trpali u neoznačena vozila te što se građanima nisu legitimirali. Wheeler je ovakvo postupanje nazvao "protuustavnim". Predsjednik Trump je, pak, unatoč volji lokalnih vlasti, najavio raspoređivanje "stotina" saveznih policajaca u druge dijelove SAD-a, u prvom redu u Chicago.

Pročitajte više