Gradonačelnik Zadra požurio s polaganjem vijenca i opet izbjegao petokraku

ZADARSKI su gradski dužnosnici izbjegavanje zvijezde petokrake već pretvorili u sport pa je Zvonimir Vrančić tako i ove godine uspio odati počast antifašistima - ali bez najprepoznatljivijeg antifašističkog obilježja.

Vrančić je danas, dan uoči obilježavanja Dana antifašističke borbe, položio vijenac na istom mjestu kao i prošle godine, kod spomen-obilježja na Narodnom trgu. Udruge antifašističkih boraca i predstavnici opozicije svoje će vijence položiti sutra, na Gradskom groblju, gdje se nalazi i spomenik palim borcima. Spomenik od kojeg Vrančić bježi kao vrag od tamjana jer je prigodno ukrašen mrskom mu crvenom petokrakom.

Vrančić ne vidi ništa sporno u tome što je vijenac položio dan prije samog praznika, dok se o izbjegavanju zvijezde uopće nije očitovao. Kazao je tek kako vijenac polaže u spomen na sve one zahvaljujući kojima je ostvarena pobjeda nad fašizmom - "najvećim zlom u povijesti čovječanstva".

"Distanciramo se od fašizma, ali i svih drugih počinjenih zločina", morao je istaknuti Vrančić, koji je još prošle godine izjavio da njega pod zvijezdom nikad nećemo vidjeti jer su "fašizam i komunizam za njega jednaki". Svojim riječima je gradonačelnik ostao vjeran i tako samo još jednom pokazao da povijest Zadra slabo poznaje. Ili da je se srami.

Pročitajte više