Gradonačelnik zazire od suda: Kerum i danas izbjegao suđenje za vrtiće

SPLITSKI gradonačelnik Željko Kerum ni danas se nije pojavio na Prekršajnom sudu kako bi osobno iznio obranu u slučaju "vrtići". Nije ga bilo na posljednjem ročištu krajem siječnja, a danas je na sud poslao zamjenicu Anđelku Visković, branitelja Miru Šarića te ljude iz stručnih službi Grada. Čini se kao da gradonačelnik iz nekog razloga zazire od suda. Njegovo pojavljivanje nije nužno pa je suđenje danas nastavljeno - bez njega.

Donacija za vrtiće - olakotna okolnost?

Optužnim prijedlogom državnog odvjetništva Grad Split i gradonačelnik Kerum terete se da su povrijedili Zakon o javnoj nabavi sklopivši direktnog pogodbom dva ugovora o gradnji vrtića s Kerumovim prijateljem Ivicom Livajom. Posao je bio vrijedan šest milijuna kuna, Livaja je proglašen jedinim sposobnim da posao završi u predviđenih par mjeseci, koliko je preostalo do početka školske godine.

Nakon što je Index otkrio aferu, u priču se uključilo Državno odvjetništvo. Kad su zatražili poslovnu dokumentaciju, Kerum je naglo odustao od posla s Livajom, raspisao natječaje i donirao više od dva milijuna kuna za vrtiće. Sad se nadaju da bi to mogla biti olakotna okolnost.

Livaja u Hajduku zbog propalog posla?

Unatoč tome što mlati ženu i ima narkomansku prošlost, prijatelj Livaja ipak je prosperirao. Premda na vrtićima nije zaradio niti lipe, prijatelj Kerum ga je ubacio u Nadzorni odbor Hajduka. Grad i Kerum brane se da je posao bio žuran i da im je trebao netko sposoban koordinirati mnogobrojne izvođače radova... Državno odvjetništvo drži da je zakon izigran i traže da Grad i gradonačelnik plate 200 tisuća kuna kazne.

Pročitajte više