Gradonačelniku Makarske inspekcija stavila van snage otkaze koje je dao redarima jer su prijavili korupciju

Foto: makarska.hr

INSPEKCIJA Ministarstva uprave srušila je otkaze koje je makarski gradonačelnik Tonči Bilić podijelio komunalnim redarima Peri Gazilju i Zdenku Rosi. Otkazi su uslijedili nakon što su Gazilj i Roso prijavili dogradonačelnicu Lori Veličković i šefa komunalnih redara Tonija Skaku za  krivotvorenje potpisa na prekršajnim nalozima, storniranje prekršajnih naloga i antidatiranja zapisnika o smanjenju plaćanja poreza. Inspekciju je zatražio Sindikat državnih službenika jer im je bilo nejasno temeljem kojih kriterija su upravo Gazilj i Roso potjerani, a o čemu je Index već pisao.

Rok od osam dana

Zbog utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti gradonačelniku Biliću naređeno je da u roku od osam dana poništi rješenja o otkazima i stavljanju na raspolaganje, a dano mu je i mjesec dana da uskladi pravilnik o unutarnjem redu Gradske uprave sa odredbama Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj samoupravi te poduzme radnje za donošenje općeg akta o kriterijima za ocjenjivanje službenika i namještenika.

Inspekcija je utvrdila da pravilnik o unutarnjem redu nije usklađen sa zakonom jer pogrešno koristi pojam radni staž, nije navedeno vrijeme potrebno za obavljanje određenih poslova, a sadrži i pogrešno korištenje ocjene odličan iskazane kao naročito uspješan.

Procesne greške

Konstatirano je i kako je Gazilj pogrešno obaviješten da protiv rješenja o prestanku službe nije dopuštena žalba te da je dan stavljanja na raspolaganje određen protivno zakonu, a pogrešno je utvrđen i dan prestanka službe, koji je usto primijenjen retroaktivno. U izreci rješenja navedeno je kako nije dopuštena žalba, premda Zakon o službenicima propisuje da je žalba dopuštena i da ne odgađa izvršenje. Isti nedostaci uočeni su i u rješenjima za Zdenka Rosu.

Utvrđeno je i kako rješenja ne sadrže posebne oznake predmeta upravnog postupka te kako je sva prvostupanjska rješenja donio v.d. pročelnik Upravnog odjela za komunalu Grada Makarske. Zaključeno je kako su redari dobili otkaze zbog smanjenja broja izvršitelja i zbog toga što nije bilo slobodnih radnih mjesta na koja bi bili raspoređeni sukladno uvjetima koje ispunjavaju, no zbog procesne greške u rješenjima o stavljanju na raspolaganje i pogrešnog utvrđivanja dana prestanka službe, inspekcija je ocijenila potrebnim narediti poništavanje rješenja.

"Nadam se da će pravna država profunkcionirati"

"Upravna inspekcija samo je djelomično odradila svoj nadzor. Sindikat je tražio poništenje nezakonitih odluka gradonačelnika koje je inspekcija iz njima poznatih razloga preskočila. Gradonačelnik Bilić prikriva činjenice o mojoj pravovremenoj žalbi na prestanak službe. Zašto je gradonačelnik, kojem sam na njegovo traženje dostavio dokaze o korupciji u njegovoj upravi, stao na stranu počinitelja i uručio mi nezakoniti otkaz? To ćemo vidjeti na sudu? Ako uđe u Sabor, hoće li se kriti iza imuniteta? Meni je kao pojedincu oduzeo vjeru u poštenje onih koji bi trebali biti ponos po poštenju i pravednosti. Teško se nositi s nepravdom koju mi je nanio, umjesto da me zaštiti. Pročelnike je imenovao vršiteljima dužnosti, a samo oni znaju iz kojih razloga su se oglušili na zahtjev da mene i kolege zaštite od svakodnevnog mobinga. Sada, kao i onda kada sam potpisao kaznenu prijavu, uvjeren sam da će jedan dan profunkcionirati pravna država i da oni koji odlučuju neće ovakve prijave skrivati u ladicama", kazao nam je Gazilj.

Gradonačelnik Bilić bez komentara

Osim što je prijavio dogradonačelnicu i šefa, Gazilj je sa Rosom podnio i kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Bilića. Požalili su se da su nakon podnošenja prijave bili izloženi konstantnom zlostavljanju na poslu te da je gradonačelnik odmah nagovijestio kako će dobiti otkaz.

Oko rješenja upravne inspekcije zatražili smo i odgovor Grada Makarske te komentar gradonačelnika Bilića, no ništa nismo dobili. Moguće da je prezauzet kampanjom. Bilić se, naime, nalazi na 9. mjestu SDP-ove koalicije Hrvatska raste u 10. izbornoj jedinici.

 

Pročitajte više