Gradovi u krizi, poručuju znanstvenici

ISTAKNUTI svjetski političari i gradonačelnici upozorili su da ubrzana urbanizacija može postati jedan od najvećih problema s kojima će se suočiti društvo u 21. stoljeću.

Već sada 50 posto svjetskog stanovništva živi u urbanim sredinama a taj bi postotak mogao narasti na dvije trećine do 2050., rečeno je ovoga tjedna na Svjetskom forumu o urbanizaciji održanom u Barceloni.

"Urbanizacija izaziva probleme koji se tiču svih nas", rekao je na Forumu Mihail Gorbačov, bivši predsjednik Sovjetskog Saveza i trenutačni predsjedajući Međunarodnog zelenog križa.

"Prije četiri godine kada su svjetski lideri usvojili Milenijsku deklaraciju, izgledalo je da prepoznaju važnost problema", dodao je.

"Međutim, svi mi smo zabrinuti što mnogi vođe, koji su učinili taj korak, nisu pokazali političku volju da provedu obveze koje su preuzeli", naglasio je Gorbačov.

Drugi sudionici foruma naglasili su da milijuni ljudi u urbanim sredinama nemaju pristup pitkoj vodi i sanitarijama, nemaju zdravstveno osiguranje, obrazovanje i sigurnost.

Oni vjeruju da će sadašnji trendovi otežati ispunjavanje ciljeva Milenijske deklaracije koju je UN usvojio 2000. a čiji je jedan od ciljeva tijekom sljedećih dvadeset godina prepoloviti siromaštvo.

Ta deklaracija također se zauzima za smanjenje gladi, bolesti i nepismenosti, za očuvanje okoliša i za zaustavljanje širenja AIDS-a.

Pročitajte više