Granić o "slučaju Mesić": Svjedočit ću, ali ne znam ništa!

VLADIMIRA SOKOLIĆA, minhenskog konzula 1993. godine i aktualnog predsjednika Stjepana Mesića, bivši je ustavni sudac Vice Vukojević optužio da su s računa Ministarstva vanjskih poslova u Generalnom konzulatu RH u Muenchenu "skinuli" iznos od 120 tisuća njemačkih maraka. Mesić je predao novac, prijavljuje Vukojević, trojici aktera za kupnju opreme za Hrvatsku vojsku. Radi se o Branislavu Mihaljeviću, Radi Knezu i Mirku Ljubičiću zvanom Šveps.

Nitko od predloženih svjedoka u ovom slučaju, ne sjeća se ničega, a jedino je Šveps iznio  podatak koji njemu, kao osobi koju Vukojević proziva, ide u prilog.

"Kupljena vozila su uredno registrirana na HV"

Oni su tada, navodno, potrošili novac za kupnju skupocjenih automobila koji nisu pripali MORH-u. To demantira Mirko Ljubičić, koji međutim, ne želi ulaziti u dublje analize ove kaznene prijave, jer smatra da se ipak radi više o napadu na predsjednika nego na njega. Opovrgava da su automobili pripali njemu, Mihaljeviću i Knezu.

"Vozila koja su kupljena uredno su registrirana na vojnu poštu 3038 Hrvatske vojske. I ne radi se samo o BMW-ima nego je bio Opel Omega, Kadet i BMW", kazao je Šveps, koji za sada ne želi govoriti ništa više o tome.

Granić: Vukojević provodio svoju istragu i izvještavao Tuđmana

Mate Granić koji je 1993. godine bio ministar vanjskih poslova, također ne želi puno govoriti. Njega je Vukojević predložio za svjedoka, a Granić kaže da će se odazvati na suđenje ukoliko do toga dođe, iako o tim transakcijama ne zna ništa.

"Ja ću se naravno javiti, ali jedino što mogu reći je da mene nitko nije pitao, niti se konzultirao sa mnom za bilo kakvu isplatu novaca izvan sustava MVP-a. Prema tome ja o tome ne znam ništa. Poznato mi je da je gospodin Vukojević radio istragu na kraju svog rada u MVP-u i da je rezultate istrage pokazao tadašnjem predsjedniku Tuđmanu", kaže Granić. Zbog toga, kaže bivši ministar, o tim događajima može posvjedočiti Ured predsjednika, zapisnici, te Ured za nacionalnu sigurnost.

"Ako je to istina, dogodilo se iza mojih leđa", kaže Granić. Bez komentara i znanja o događajima je, kako doznajemo, čak i Ivić Pašalić. Da se ne sjeća događaja koji su se možda odigrali 1993. u Muenchenu, kazao je i Luka Bebić, sadašnji predsjednik Sabora i još jedan Vukojevićev "svjedok".

Mesić nedavno ismijavao Vukojevića, za sada na prijavu nema komentara

Vukojević je za silovanje mlade Muslimanke 1993. godine u vojnom logoru kod Mostara optužen iste godine kada je postao Ustavnim sucem, kada je umro Tuđman i kada je ubrzo nakon toga Mesić postao predsjednikom.

Pri isteku Vukojevićeva mandata ponovno je u medijima aktivirana optužba za silovanje, a upitan o tome, predsjednik Mesić, pomalo je nediplomatski i nedržavnički podržao istragu:

"Vjerujem da se silovanje moglo dogoditi jer tko bi s njime (Vukojevićem) htio dobrovoljno u krevet", kazao je Mesić krajem 2007. godine. Odnosi između ove dvojice "dužnosnika", očito nisu idilični. Silovanje mu je, kaže Vukojević, smjestila UDBA, dok se Mesić za smještanje krađe, nažalost još uvijek nije oglasio.

Njegov ured se nije očitovao niti o 5.500 njemačkih maraka za ratnu siročad, koje je Mesić navodno otuđio. Iz njegovog ureda poručuju da "predsjednik za sada nema komentara".

A.B.
Foto: L.T.,/G.P.

Pročitajte više