Graz - ˝europski glavni grad kulture˝ 2003.

AUSTRIJSKI grad Graz bit će ´europski glavni grad kulture´ za 2003. godinu sa središnjom temom dijaloga među religijama i kulturnim zajednicama.

Tijekom poznatog Novogodišnjeg koncerta Bečke filharmonije, koju televizijski prenose mnoge zemlje širom svijeta 1. siječnja, bit će prikazan film kojim se međunarodnoj zajednici predstavlja Graz.

Od 9. do 14. siječnja u Grazu će se održati veliki ulični festival i službena ceremonija otvaranja s gostima iz cijele Europe i ´plesnom zabavom´. Tom će prigodom biti otvorene umjetničke i arhitektonske izložbe koje će se moći posjetiti cijele godine.

Na glazbenom planu bit će izvedena opera ´Begehren´ Beata Furrera, s ekstravagantnim scenskim efektima. Istodobno će se izvesti glazbena sekvenca iz ´Ikona 20. stoljeća´.

Za ovu je prigodu njujorški arhitekt Vito Acconci izgradio umjetni otok dimenzija 54 x 17 metara s amfiteatrom za koncerte, filmove i plesne izvedbe te s dječjim zabavnim centrom koji je usidren na rijeci Muri.

Međunarodna zvijezda na svečanom otvaranju bit će švedski autor bestselera Henning Mankell koji je za ovu prigodu postavio dramu ´Butterfly Blues´, napisanu specijalno za Graz. U središtu radnje dvije su Afrikanke koje se pokušavaju snaći u Europi.

Premijera će biti u Schauspielhausu u Grazu 11. siječnja.

Od siječnja pa sve do zatvaranja godine ´glavnog grada kulture´ 30. studenoga 2003., bit će organizirano najmanje 70 kulturnih događaja, uključujući kazališne predstave, izložbe, simpozije, literarne projekte, opere, filmove i medijske projekte.

Graz je drugi po veličini austrijski grad s otprilike 300.000 stanovnika, čime je daleko iza Beča koji ima 1,5 milijun stanovnika, no ispred Salzburga i Innsbrucka.

Graz je isto tako jedan od najljepših austrijskih gradova, s prekrasnim starim dijelom smještenim između rijeke Mure i niskog ali strmog brda na kojem se nalazi simbol Graza, Kula sa satom (Glockenturm).

Takozvani Altstadt (Stari grad) nalazi se na listi svjetske kulturne baštine UNESCO-a. U posljednje je vrijeme uloženo 10 milijuna eura za 54 projekata kako bi se starim trgovima i uskim uličicama vratio stari sjaj.

Poznati Glockenspielplatz, palača Inghazi i Hofgasse te možda najzanimiljivija od svih ´obojenih kuća´ Herzoghof u Herrengasseu obnovljeni su tijekom 2002. godine.

Grad ima čast biti europskim glavnim gradom kulture za 2003. godinu, što su ove godine dijelili Bruges i Salamanca.

Službena primopredaja časti provedena je tijekom ceremonije u Brugesu u studenom. Gradonačelnik Graza Alfred Stingl rekao je da program za 2003. odražava raznolikost europskih kultura.

Projekti o zajedničkoj kulturi zaštite ljudskih prava pripremljeni su u suradnji sa Sarajevom.

Stingl je također podsjetio na partnerstvo Graza sa Sankt Peterburgom u kojem će u veljači 2003. biti održan Europski mjesec kulture.

Koncept rotirajućeg europskog grada kulture predložila je 1983. tadašnja grčka ministrica kulture Melina Mercouri, a sam je projekt pokrenut dvije godine kasnije i prvi grad kulture bio je Atena.

Glavna ideja je naglasiti i različitosti i sličnosti europske kulture.

Tijekom 15 godina svake je godine drugi grad bio grad kulture. Ime je 1999. promijenjeno u ´glavni grad kulture´, a od 2000. godine moguće je da tu titulu nosi nekoliko gradova istodobno.

Godine 2000. bilo je čak devet ´glavnih gradova kulture´ koji su također organizirali niz zajedničkih projekata.

Nakon Brugesa i Salamance 2002. i Graza za 2003. godinu, Lille i Genova bit će glavni gradovi kulture 2004., a zatim slijedi irski grad Cork 2005. godine.

Pročitajte više